szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Egyesült Királyságban országszerte mennek tönkre a mozik és a színházak. Egy oknyomozó szervezet mutatott rá, hogy egy rendkívül nyereséges stúdió kap mégis óriási adókedvezményt.

Egy thinktank által közzétett jelentés mutatott rá, hogy a James Bond filmeket készítő stúdió, az EON Productions annak ellenére, hogy a bevétele kis százaléka származik az Egyesült Királyságból, több millió fontnyi adókedvezményt kapott a szigetországban – számolt be a Guardian a TaxWatch jelentéséről.

A 2015-ben megjelent Spectre után a cég 30 millió fontos, míg a legutóbbi, a tervek szerint jövőre a mozikba kerülő Nincs idő meghalni című Bond-film után pedig 47 millió fontos adókedvezményt kaptak.

A Brit Filmakadémia szerint a „kulturálisan brit” filmek készítőinek jár az adókedvezmény – a James Bondnál viszont valóban nem sok „britebb” van. A stúdió a kedvezmények bevezetése, 2007 óta összesen 120 millió fontnyi adót spórolt meg így.

A jelentés azonban arra is rámutat, hogy maga az EON ténylegesen se nem invesztál a filmek készítésébe, se nem vállal különösebb pénzügyi kockázatot a Bond-filmekkel.

„Miközben országszerte mozik és színházak zárnak be, és rendkívül nehéz helyzetben vannak a kulturális iparágak dolgozói, eltűnődhetünk azon, hogy valóban egy olyan, nyereséges franchise-t kellene-e milliós adókedvezményekkel támogatn és hogy így költjük-e a legjobban az adófizetők pénzét” – kommentálta George Turner, a TaxWatch igazgatója az eredményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorra kerülnek elő a lezárt koporsók Egyiptomban, most megint találtak párat

Sorra kerülnek elő a lezárt koporsók Egyiptomban, most megint találtak párat

20 százalékkal gyorsabban merül az új iPhone, ha 5G-s hálózaton netezünk vele

20 százalékkal gyorsabban merül az új iPhone, ha 5G-s hálózaton netezünk vele

Tömegbaleset történt az M0-son

Tömegbaleset történt az M0-son