Oroszi Babett
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?

Rekord összeget, majdnem 118 milliárd forintot költhet az MTVA jövőre – derül ki a Költségvetési bizottság hétfőn benyújtott javaslatából. Ezzel együtt 2021 végére több mint ezermilliárd forintot emészthet fel az MTVA 11 évnyi működése.

A parlament évről évre külön törvényben határozza meg az MTVA költségvetését. A 2021-es évre 118 milliárd forintot javasoltak a közmédia működési költségeire, ami rekordnak számít, az MTVA 2011-es fennállása óta ekkora összegről egyszer sem volt szó. Sőt, a kezdetek kezdetén ennek az összegnek kicsit több, mint a fele pénzt irányozták elő számukra, 64 milliárd forintot.

Ez az összeg aztán évről évre nőtt. 2012-ben például már 77 milliárdos költségvetésről volt szó, 2013-ban 78 milliárd forintról, és így tovább. Infografikán mutatjuk az összegeket.

Ezek a számok viszont nem tükrözik azt, hogy az MTVA valójában mennyit költött. Ezek ugyanis csak az előirányzatok. A véglegesen elköltött összeg egy másik kérdés, és ez különösen így van az MTVA esetében.

Az NMHH összesítéseiben a valósan elköltött összegek szintén szerepelnek, de csak 2018 végéig, a 2019-re, 2020-ra vonatkozó információkat egyelőre nem lehet tudni. Ám ezek a számok is beszédesek, egyértelműen kirajzolódik belőlük például, hogy az MTVA majdnem minden évben többet költött, mint amennyit eredetileg beterveztek a számára.

Egy példa: 2015-ben például 80,4 milliárd forintos költségvetésre bólintott rá a Parlament, ehhez képest az MTVA kiadási oldala 10 milliárd forintnál több, 91,8 milliárd forint lett.

Összességében a különbség 113 milliárd forint 2011-től 2018 végéig, tehát 8 év alatt ennyivel költött többet az MTVA az eredetileg tervezett összegnél.

2018 végéig egyébként biztosan 730 milliárd forint ment el az MTVA működtetésére. Ha ehhez hozzáadjuk a 2019-re, 2020-ra és 2021-re vonatkozó, tervezett összeget, gigaszámot kapunk: 11 év alatt, 2021 végéig több mint 1000 milliárd forintot emészthet fel a közmédia működtetése.

Az MTVA jövő évi, majdnem 118 milliárd forintos költségvetéséről a javaslatot a Költségvetési Bizottság nyújtotta be, a Parlament még ebben az évben dönt arról, hogy rábólintanak-e vagy sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan