szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben a magyar egészségiparnak támogatás helyett inkább megrendelésekre lenne szüksége, a kormányzat támogatási programja már a második körnél tart.

A koronavírus-járvány miatt tízmilliárdokat ad a kormány az egészségipar megerősítésére – írta a szerdai Magyar Nemzet. Gion Gábor államtitkár úgy nyilatkozott a lapnak: a szükséges legfontosabb egészségügyi termékek csupán kevesebb mint húsz százalékát állítják elő magyarországi cégek, másutt ez az arány hetven vagy nyolcvan százalék felett van.

A kiszolgáltatottság csökkentéséért indította a Pénzügyminisztérium az Egészségipari támogatási program elnevezésű pályázati rendszert. A kormány nyáron 50 milliárd forintot különített el az egészségipari cégek támogatására.

A program túl van az első pályázati körön, annak nyomán 32 vállalkozás több mint 30 milliárd forintos igényét fogadta be a tárca

Ez támogatottanként átlagosan 930 millió forintot jelent. A második pályázati körben beérkezett igények elbírálása folyamatban van.

A magyar egészségiparnak elsősorban nem fejlesztési támogatásra van szüksége – tudta meg a hvg.hu ágazati szereplőktől, még a támogatási program kihirdetésekor –, a gyártók annak örülnének, ha az egészségügyi intézmények többet rendelnének magyar cégektől. Azonban miközben a kormány a pénzt számolatlanul költve hordatta az eszközöket a maszkoktól a lélegeztetőgépekig Kínából, az orvosi eszközöket gyártó, magyar tulajdonú, stratégiai fontosságú Dispomedicort csődvédelmi eljárása éppen a járvány idején fordult felszámolásba.

Eddig jó volt az olcsó kínai, most fontos lett a kormánynak a magyar egészségipar

Hatalmas összeget szórnak rá a hazai egészségiparra, bár még nem tudni, hogyan, és egyáltalán minek. Közben a kórházak évek óta kénytelenek a silány, de olcsó kínai eszközöket venni, el is véreztek a hazai gyártók. Az állam a járvány alatt se magyar terméket vett, még attól a „stratégiai" cégtől sem, ahol ott voltak a honvédségi megbízottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

A kormány államosított, de becsúszott egy kis hiba

Rosszul hivatkozta meg a hivatalos dokumentumokban a kormány a felszámolás alatt álló debreceni Dispomedicor orvosieszköz-gyártót, amikor stratégiai jelentőségűvé minősítette, és ezzel államosította a felszámolását.

Két különböző vakcina oltási kombinációját vizsgálják Spanyolországban

Két különböző vakcina oltási kombinációját vizsgálják Spanyolországban

Egy ember meghalt, ketten megsérültek egy lövöldözésben Long Islanden

Egy ember meghalt, ketten megsérültek egy lövöldözésben Long Islanden

Szabaddá tették a repülést Ausztrália és Új-Zéland között, másnap koronavírusos lett egy reptéri dolgozó

Szabaddá tették a repülést Ausztrália és Új-Zéland között, másnap koronavírusos lett egy reptéri dolgozó