szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az otthonfelújítási támogatást csak azok vehetik igénybe, akinek egy év folyamatos tb-jogviszonya van, viszont a most megjelent rendeletből kiderült, hogy ebbe a külföldi tb is beleszámít.

Megjelent a kormányrendelet az otthonfelújítási támogatásról, így már látható, kik tudják igénybe venni, és mire lehet felhasználni.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter által nemrég beharangozott támogatás a már saját ingatlannal rendelkező családoknak nyújt segítséget, legfeljebb hárommillió forintig, amelyet felújításra, bővítésre, korszerűsítésre lehet használni, ezen belül pedig fele-fele arányban lehet anyagköltségre és munkadíjra fordítani. A támogatás legfeljebb a felújítási költségek felét teheti ki, és minden család csak egyszer kérheti a pénzt.

A rendelet szerint a támogatás célja a családok lakhatási körülményeinek javítása, de megemlítik a lakásállomány megújulásának ösztönzését és az építőipar kifehérítését is.

A támogatás egyik feltétele, hogy legyen az igénylőnek legalább egy, 25 évesnél fiatalabb gyermeke (ha megváltozott munkaképességű a fiatal, nincs életkori megkötés). A kiskorú rokon kirendelt gyámja is igényelheti a támogatást, ahogy azok is kérhetik, akik gyereket várnak. A jogszabály szerint erre a várandósság betöltött 12. hetét követően van lehetőség.

Az már korábban kiderült, hogy legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie (maximum 30 nap megszakítással, a felsőoktatási jogviszony és az álláskeresési járadék időszaka is beszámítható, illetve a külföldi tb is beleszámít), és köztartozásmentesnek kell lennie annak, aki igénybe szeretné venni az otthonfelújítási támogatást.

Fontos kritérium, hogy támogatásra az igénylő valamennyi, vele azonos lakóhelyen élő gyermeke után együttesen jogosult. A rendelet szerint azt is feltételül szabják, hogy az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50 százalékos mértékű tulajdoni hányaddal rendelkezzenek.

A lehetőséggel egyszülős családok is élhetnek, az elvált, de a gyermekfelügyeletet megosztó szülők pedig megoszthatják egymás között a támogatást, vagy le is mondhatnak saját részükről a másik szülő javára. Az egyszülős családok akkor is igényelhetik a támogatást, ha a szülő külföldön dolgozott, de az igénylés napján már belföldi tb-jogviszonnyal rendelkezik. Jogosult a pénzre az a család is, amelyben az egyik szülő külföldön dolgozik, ha a másiknak van magyarországi tb-jogviszonya.

A rendelet szerint az, akinek régóta tulajdonában van a ház, csak akkor kérheti a támogatást, ha az igényléskor legalább egy éve a felújítandó ingatlan van bejelentve lakóhelyeként, és gyermekével együtt ott is lakik. Új lakás, ház esetén ez nem feltétel.

A korábban már támogatással érintett lakásra az összeg nem igényelhető, kivéve ha közben megváltoztak a tulajdoni viszonyok. A családon belüli átíratás nem lesz járható út, mert csak abban az esetben jár a támogatás, ha az újabb igénylő a korábbinak nem hozzátartozója.

A támogatás a klasszikus lakásfelújítási munkákon kívül felhasználható klíma kiépítésére vagy cseréjére, napkollektorokra, nyárikonyha, mosókonyha felújításra, de még garázs, vagy autóbeálló építésére is. Ami még külön érdekesség, hogy télikertet is lehet építeni az állami pénzből, de támogatott a beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

A kínai vakcinával kezdenek oltani 72 évesnél idősebbeket a vajdasági Óbecsén

A kínai vakcinával kezdenek oltani 72 évesnél idősebbeket a vajdasági Óbecsén