Tetszett a cikk?

Egy márkás pulóver áráért dolgoznak egy hónapig abban a cégben, amelyet ingyen kapott meg a szegedi egyházmegye. A kötöttárugyárban zömében megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak, ahol jobbára vitorlázók sportruházatának darabjait, olasz megrendelésre szállítják. A 2Rule márkának 2019-ben nem jött be a Szefo Zrt, de a Nanushka új megrendelő lehet a gyárban.

Egy Paul & Shark márkájú pulóvert akár több mint 100-120 ezer forintért lehet megvásárolni, a Szefo Zrt-nél nagyjából ennyi pénzt keresnek havonta azok, akik megvarrják őket. A hatvan százalékban megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég a bérköltségek nagy részét támogatásból fedezi, de a Szeged-Csanádi Egyházmegye is beszállt már 2017-ben  265 millió forintos kölcsönnel a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának finanszírozásába. Az egyházmegye jövő év elején veheti át az államtól a céget.

Az 1953-ban alakult vállalat nem változtatott azon, hogy elsődlegesen a valamilyen oknál fogva csökkent, vagy megváltozott munkaképességűeknek nyújtson lehetőséget arra, hogy dolgozhassanak. Eredetileg selejt, vagy hulladék anyagokat tettek újrahasznosíthatóvá, innen is a cég fonalmentő elnevezése, ahogy a szegediek még gyakran ma is így nevezik a vállalatot. A Szegedi Fonalfeldolgozó Zrt jelenleg állami tulajdonban van, több telephelyen is működik, vannak részlegei Hódmezővásárhelyen, Szentesen, de Sárrétudvaron is.

A Szefo Zrt. már hosszú évekkel ezelőtt beszállítója lett az olasz DAMA SpA-nak, majd a vitorlássport ruházati márkákat forgalmazó céggel 2012-ben egy tíz évre szóló megállapodást is kötöttek. Azt megelőzően évente 200 ezer darabot gyártottak az olasz cégnek, ezt növelték volna évi 250 ezerre. Ez a 35 millió eurós megállapodás fejlesztéseket is generált, a szerződés 2022-ben jár le. Az állami cég villamos berendezések, alkatrészek összeszerelésére is kötött bérmunka-megállapodást, szintén 2012-ben, a külföldi tulajdonú Legrand Zrt-vel. A Szefo Zrt árbevételének a közel 60 százaléka, 605 millió forint az olasz megrendelésből, majdnem 25 százaléka az összeszerelő bérmunkából, és kisebb része, 161 millió forint az itthoni megrendelésekből származott 2019-ben a cég szeptemberben leadott beszámolója szerint.

Ez utóbbiban a Nemzeti Sportmárka Zrt. már csak 330 ezer forint értékben gyártathatott le termékeket, pedig a beszámoló szerint 60 millió forintos megrendelést terveztek 2019-re, ami a háromszorosa az előző évi teljesítésnek. Úgy tűnik, hogy a magyar sportmárka gyártása itt megfeneklett, viszont új, reményteljes megrendelőként említik a beszámolóban a Nanushka Zrt-t, bár a termékek részletes ismertetéséből, hogy mekkora megrendelést teljesíthetett a Szefo Zrt, kimaradt a a vállalkozás.

Éppen egy évvel ezelőtt, amikor bejárta a sajtót, hogy az angol hercegné kabátját Berettyóújfalun varrták, írt a hvg.hu arról, hogy a magyar textiliparban nem annyira szokatlan, hogy ismert márkák elkészítésében közreműködnek. A cikkben a Magyar Könnyűipari Szövetség is megszólal, az ő adataik szerint a hazai ruhaiparban közel 4100 vállalkozás kicsivel több mint 18 ezer embert foglalkoztat. A nagyrészt 10 embernél kevesebb embert foglalkoztató, sokszor az ország legszegényebb vidékein működő cégek leginkább felsőruházatot és munkaruhákat állítanak elő – sokszor bérmunkában, nem ritkán világmárkák számára. Mindeközben sem a díjazás, sem maga a foglalkozás nem túl vonzó: a minimálbér környékén rögzítettek a fizetések, eközben a munka bonyolult, precizitást és odafigyelést igényel, ráadásul ott van az állandó nyomás, hogy a dolgozó teljesítse a napi normát. Nyáron a vásárosnaményi varrónők tüntettek, mert a külföldi tulajdonos nem tudott biztosítani megrendelést, ugyanakkor nem is bocsátotta el őket, így fizetés nélkül maradtak, a maszkok gyártása sem húzta ki őket a csávából. A Dubajban bejegyzett vállalkozás ellen novemberben felszámolási eljárás indult. Ehhez képest biztonságos üzemnek tűnik a szegedi állami vállalat.

A nyugat-európai divatmárkák „összeszerelésében” ügyködő vállalkozások sorába illeszthető az állami vállalat is, itt még a béreket sem kell kigazdálkodni teljes egészében, hiszen az állam részben fedezi a bérköltségeket, ami az egyházi fenntartással sem fog változni nagy valószínűséggel. Az persze kérdés, hogy az olaszokkal kötött megállapodás lejártával, vajon a hazai márkák elárasztják-e megrendelésekkel az egyházi fonalfeldolgozót.

Megkerestük a Szefo Zrt. vezérigazgatóját, hogy a beszámolóban leírtak szerint vajon milyen megrendelésekkel számolnak a Nanushka részéről, tervezik-e a 2Rule márka további gyártását, annak növelését, illetve mikor veszi át a Szeged-Csanádi Egyházmegye az állami vállalatot. A tíz napja elküldött emailre ugyan nem jött válasz, de a vezérigazgató telefonon annyit mondott: a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyására várnak, ezt követően küldik meg azokat, valamikor jövőre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vakcinadiplomácia: egyre több tagállam kezd besokallni az EU lassúsága miatt

Vakcinadiplomácia: egyre több tagállam kezd besokallni az EU lassúsága miatt

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Hétméteres szakadékba zuhant egy nő Pécsen

Hétméteres szakadékba zuhant egy nő Pécsen