szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főváros eddig 188 ezer, 4 milliárd forint alatti árbevétellel rendelkező vállalkozást kért meg arra, hogy fizessék be az adó teljes összegét.

Budapest esetében eddig 55 172 fővárosi vállalkozás nyújtott be kérelmet a NAV-hoz, hogy mentesüljön a helyi iparűzési adó felének megfizetése alól – tudta meg a 168.hu Kiss Ambrus főpolgármester-helyettestől.

A fővárosban ezen felül nagyságrendileg 70 ezer olyan katás vállalkozó van, akinek nem kellett kérvényt benyújtania, ők automatikusan megkapták a kedvezményt. A katások évente ötvenezer forintnyi iparűzési adót fizetnek, esetükben tehát vállalkozásonként 25 ezer forintnyi (összesítve 1,75 milliárd forintnyi) kieséssel számolhat a főváros.

Kiss Ambrus a lapnak elmondta, hogy előzetes számításaik szerint

összesen 23,3 milliárd forinttal kevesebb folyik be az iparűzési adóból. Ez az adóbevétel kettéoszlik: 54 százaléka marad a fővárosnál, 46 százaléka pedig a kerületekhez kerül.

"Ebben a pillanatban tehát 12,6 milliárd forint a kiesés, de ez az összeg még növekedni fog az elkövetkező órákban, mert még érkeznek az igénylések a NAV-tól hozzánk" – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, aki végleges adatokat március 1-jére ígért.

Kiss Ambrus a lapnak hangsúlyozta, hogy a fővárosi önkormányzat nem számolt ezzel a bevételkieséssel, amikor tavaly decemberben elfogadták a budapesti költségvetést, hisz az adókedvezményről szóló kormányzati bejelentés ez után történt. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint ha a kiesést nem kompenzálják, akkor november végére fizetésképtelen helyzetbe kerülhet Budapest.

A koronavírus-járvány kitörését megelőző évben a fővárosnak 266 milliárd forintnyi költségvetési bevétele volt, amelyből 155,5 milliárd forintot tett ki az iparűzési adó.

Karácsony Gergely főpolgármester február közepén jelentette be a Facebookon, hogy a városháza az ügyfélkapun keresztül levelet küld minden budapesti – nem a kata szerint adózó́ – vállalkozásnak, arra kérve őket, ne éljenek a kormányzati döntés kínálta lehetőséggel, és fizessék be az adó teljes összegét.

Kiss Ambrus elmondása szerint 188 ezer olyan vállalkozásnak küldték meg a levelet, amelyek 4 milliárd forint alatti árbevétellel rendelkeznek.

A kormány tavaly decemberben jelentette be, hogy a települések a kis- és közepes vállalkozások esetében legfeljebb 1 százalékot szedhetnek be helyi iparűzési adóból (hipa) a korábbi 2 százalék helyett. Az adókedvezményt a cégeknek február 25-ig kellett igényelniük, amennyiben élni akartak a lehetőséggel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egykor emberek jártak ezeken a helyeken

Egykor emberek jártak ezeken a helyeken

L. Simon László múzeumi miniszteri biztos lesz

L. Simon László múzeumi miniszteri biztos lesz

5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön

5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön