szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Schanda Tamás szerint, aki kritizálja a rendszert, az álhíreket terjeszt.

Meghosszabbítja a kormány márciusra is az ágazati bértámogatási rendszert, így a következő hónapban is fizetéshez jutnak azok a munkavállalók, akik a járvány miatt nehéz helyzetbe került szektorokban dolgoznak – erről Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára beszélt. A támogatásokat már március első napjaiban folyósítják.

A program novemberi elindulása óta több mint 16 ezer munkaadó nyújtott be támogatási kérelmet, mintegy 115 ezer munkavállaló bérére, az igényelt támogatási összeg meghaladja a 41 milliárd forintot. Az igények 95 százalékát már pozitívan bírálták el, és azok, akinek megítélték a támogatást, 99 százalékban már meg is kapták azt; ez csaknem 39 milliárd forintot jelent. A vendéglátás területén mintegy 22 milliárd forintnyi bértámogatás védi a foglalkoztatottakat.

Néhány napja a Jedermann kávézó arról írt Facebook-oldalán, hogy a járulékok kifizetése után mindössze 10 ezer forint maradt dolgozónként a támogatásból. A politikus ezzel kapcsolatban "álhírgyártást és pánikkeltést” emlegetve azt közölte: az ágazati bértámogatással havonta, átlagosan 100 ezer forintot fizetnek ki dolgozónként. Aki számára a munkáltatója kevesebbet igényelt – mert csak minimálbérre és 4 órára jelenti be – az kevesebbet is kapott.

Ezek azonban olyan ügyek, amelyeket a vállalkozónak és az alkalmazottaknak egymás között kell megvitatniuk, és megjegyezte, hogy a kávézó, amely esetét a „baloldal és a propaganda-médiája felkapta”, ilyen vállalkozás – idézte az MTI a politikust, aki annyira belelendült, hogy Korózs Lajos kamuvideójához hasonlította az esetet, mondván, az ellenzéknek az az érdeke, hogy minél rosszabbnak láttassa az országot, mert ezt látják az egyetlen esélynek a 2022-es választáson, miközben a magyar kormány intézkedéseinek hála „Magyarország még a koronavírus idején is jobban teljesít, mint sok más uniós tagállam”. (Arról nem esett szó, hogy a korlátozások miatt bezárásra kényszerülő vendéglátóhely hogyan is lenne képes jelenleg teljes állásban foglalkoztani a dolgozóit.)

Visszatérve a realitásokhoz: arról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt a csütörtöki Kormányinfón, hogy a bértámogatást meghosszabbítják a veszélyhelyzet végéig, ezt Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában azzal fejelte meg, hogy a támogatás járni fog majd a veszélyhelyzet utáni hónapra is.

Képünk illusztráció

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
UEFA-elnök: Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók

UEFA-elnök: Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Rabkórházba szállítják át Navalnijt