szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

5,5 százalékos magyar gazdasági növekedésre számít a bankcsoport.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kelet-közép-európai gazdaságok számára előrejelzett 3-6 százalékos növekedés miatt optimistán várjuk az évet – írja az Erste Csoport a közleményében. Bernd Spalt, az Erste Csoport elnök-vezérigazgatója azt mondta, a fellendüléssel kapcsolatos optimizmus többek között azon a tényen alapul, hogy a lakosság oltási lefedettsége mérsékelten, de folyamatosan növekszik.

Úgy számolnak 2021-re, hogy a legnagyobb GDP-növekedés Magyarországon (5,5 százalék) és Szerbiában (5 százalék) várható. A horvát, a román és a szlovák gazdaság is várhatóan 4 százalékot meghaladó mértékben nő idén, őket alig lemaradva követi Csehország 3,9 százalékos bővüléssel. A 2020 negyedik negyedévében egyes kelet-közép-európai országokban látható GDP-dinamika bizakodásra ad okot: a magyar, a szlovák és a román gazdaság az előző negyedévhez képest váratlanul nagyot nőtt a bevezetett korlátozások tompító hatása ellenére.

Kitértek a tavalyi adatokra is. Mint írják, míg a Szerbiát érintő hatások viszonylag enyhének számítottak, hiszen az ország GDP-je csak 1,1 százalékkal esett vissza, miközben a horvát gazdaság 8,5 százalékot zuhant 2019-hez képest. Ausztriában a GDP tavalyi visszaesése viszonylag erőteljesnek mondható a maga 7,2 százalékos értékével. Az előzetes adatok szerint 2020-ban a gazdaság 5,6 százalékkal esett vissza Csehországban, 5,2 százalékkal Szlovákiában, 5,1 százalékkal Magyarországon és 3,9 százalékkal Romániában.

Az Erste Csoport vezérigazgatója azt is kijelentette, hogy nem lát egy sokat emlegetett „fizetésképtelenségi hullámot” a régió gazdaságaiban. „Azok a jelek, amelyeket most, a törlesztési moratóriumok kifutásakor látunk, többnyire pozitívak. Az állami támogatási programok lejárata természetesen hozzájárul majd a fizetésképtelenség növekedéséhez, de ez csak az előző évek áthúzódó hatásaként jelentkezik”.

A belső előrejelzések alapján az Erste Csoport növekedésre számít az idén mind a hitelezési volumen, mind pedig az alapkezelési, értékpapírkereskedési és biztosítási ügynöki tevékenységén elért nettó jutalékbevétel terén – írják a közleményükben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
iPhone-ról Androidra vált? A WhatsAppját egy az egyben átviheti

iPhone-ról Androidra vált? A WhatsAppját egy az egyben átviheti

Az ELTE nem engedi, hogy az Apáczaiban rovarirtás miatt ne induljon el az oktatás hétfőn

Az ELTE nem engedi, hogy az Apáczaiban rovarirtás miatt ne induljon el az oktatás hétfőn

Marabu Féknyúz: Kisfiú, kezdődik az iskola!

Marabu Féknyúz: Kisfiú, kezdődik az iskola!