Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát

Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szóban közölte a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati Központ vezetője a helyben szakszervezetet alapító dolgozójával ma, hogy a holnapi nap folyamán már nem kell felvennie a munkát, hétfőn pedig munkaügyi iratok aláírása miatt kell csak megjelennie a hivatalban.

A dolgozó az elmaradt béreket követelte a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő önkormányzati cégtől. Boros Péterné, aki a fürdő közalkalmazottait is magába foglaló Magyar Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének az elnöke, az üggyel kapcsolatban úgy vélte, a szakszervezeti bizottsági titkár védett személy, ezért a szóbeli elbocsátás súlyosan jogsértő lehet, így annak nem szabad hivatalosan is megtörténnie – írta a merce.hu.

Boros Péterné a Mércének azt is elmondta, hogy a fürdő igazgatója sem postán, sem személyes úton nem volt hajlandó átvenni a helyi szakszervezeti alapszervezetük titkárának megválasztásáról és az MKKSZ-alapszervezet megalakulásáról szóló hivatalos dokumentumokat.

Ráadásul a most elküldött dolgozó munkavégzésével kapcsolatban nem érkezett semmiféle kifogás, így ez nem is lehet alapja a munkaviszony megszüntetésének.

A helyzetre ráadásul nem is a munkáltató fürdő vezetősége, hanem egyenesen a fenntartó, Varga Attila, Cserkeszőlő független polgármestere reagált élesen. Azt nyilatkozta, hogy „valótlanságokat” állított a munkatárs és az MKKSZ vezetősége, és a fürdő dolgozóinak többsége a szakszervezetisek álláspontjával nem ért egyet.

A Mérce korábban megírta, hogy az önkormányzatot ért súlyos kormányzati megszorítások után a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település vezetése a fürdő személyzetén kezdett el spórolni: bérüket drasztikusan csökkentették. Sokukat el is bocsátották. Eközben a dolgozók elmondása alapján a vezetés fenyegette is őket, sőt egy közel 200 fős dolgozói gyűlésen olyan kijelentés is elhangzott, amely szerint nekik tilos a város vezetőségét kritizáló írásokat lájkolni, azokhoz hozzászólni, vagy azokat megosztani.

Mivel a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati központ az iparűzési adó elvonása miatt nehéz helyzetbe került önkormányzat legnagyobb bevételi forrása, ezért onnan kikerülve a településen máshol elhelyezkedni szinte lehetetlen – írta a Mérce.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után Varga Attila, Cserkeszőlő polgármestere Facebook-posztban cáfolta a kirúgást. A település vezetője később lapunknak eljuttatott levelében azt írta: "a kérdéses időszakban és azt követően sem került egyetlen munkavállaló munkaviszonya sem megszüntetésre a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászat Központban és ennek a ténye sem lett értelemszerűen egyetlen dolgozóval sem közölve". Varga hozzátette: a fürdő vezetőségének nincs tudomása arról, hogy kik alapítottak szakszervezetet, így ha akarnák se tudnák differenciálni ilyen módon a dolgozókat.

Hozzászólások