szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Joe Biden amerikai elnök első komoly törvényhozási győzelmeként a képviselőház megszavazta az 1,9 ezermilliárd dolláros mentőcsomagot. A szenátusban is átmehet a tervezet, de a minimálbér emelése veszélybe kerülhet.

A koronavírus-járvány elleni nagyszabású gazdasági intézkedésként a washingtoni képviselőház 219:212 arányban – nagyrészt a pártok erőviszonyainak megfelelően – elfogadta Joe Biden elnök 1,9 ezermilliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját. A házban vékony többséggel rendelkező demokraták azt tervezik, hogy a szenátusban a republikánusok nélkül verekszik át a törvénytervezetet.

A szenátusban 50-50 a szenátorok aránya, így Kamala Harris alelnök szavazata dönt majd. A csomagból fizetik az oltási kampányban szükséges vakcinákat és egyéb orvosi eszközöket, továbbá jelentős pénzügyi segélyt kapnak a háztartások, a kisvállalkozások, illetve az állami és helyi kormányzatok. A legnagyobb tételt az egyéneknek járó, egyszeri 1400 dolláros összeg teszi ki, amihez még hozzájön az augusztus 29-ig fizetendő, heti 400 dolláros szövetségi munkanélküliségi segély.

©
A demokraták szerint szükség van a csomagra, hogy ellensúlyozzák a járvány káros gazdasági hatásait. Az USA-ban a vírus több, mint félmillió áldozatot szedett, és sok millió ember vesztette el a munkáját.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korábbi mentőcsomagokat támogató republikánusok szerint azonban a tervezet jelentős része szükségtelen, és szerintük csak a csomag 9 százalékát fordítják közvetlenül a járvány elleni harcra. A demokraták viszont arra is hivatkoznak, hogy egy felmérés szerint az amerikaiak 68 százaléka támogatja a mentőcsomagot, és a republikánusok 47 százaléka is áldását adja rá.

©
A csomag legvitatottabb pontja a minimálbér megemelése. A képviselőház által megszavazott változatban az országos minimálbért 2009 óta először emelnék, mégpedig az óránkénti 7,25-ről 15 dollárra. A legtöbb republikánus szenátor – és legalább két demokrata is – azonban ellenzi azt. Néhányan azt javasolják, hogy legfeljebb 10-12 dollárra növeljék a minimum fizetendő órabért. Egyes demokraták azt is fontolgatják, hogy megbüntetik azokat a nagyvállalatokat, amelyek nem hajlandók önként 15 dollárra emelni az egy órányi minimálbért.

Ráadásul a szenátus szabályai szerint könnyen lehet, hogy a minimálbér-emelés elfogadásához minősített többség, azaz 60 szenátor voksa kell. A Reuters hírügynökség által idézett szakértő szerint viszont a csomag többé része egyszerű többséggel is elfogadható, ami azt jelentheti, hogy a tervezetből törvény lehet a republikánusok támogatása nélkül is – a minimálbér-emelés nélkül. A demokraták azt remélik, hogy a törvény március közepéig életbe lép, amikorra kifutnak a – járvánnyal kapcsolatos – korábbi munkanélküli és egyéb segélyek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

1,2 tonna túlsúllyal szállt fel egy repülőgép, mert egy szoftverhiba gyereknek nézte a felnőtt nőket

1,2 tonna túlsúllyal szállt fel egy repülőgép, mert egy szoftverhiba gyereknek nézte a felnőtt nőket

Német képviselők megírták Navalnijnek, hogy szerintük célzottan kínozzák őt

Német képviselők megírták Navalnijnek, hogy szerintük célzottan kínozzák őt