szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban ismertté váltak a vállalkozókat támogató 10 millió forintos kamatmentes gyorskölcsön részletei. A kedvezményes hitelt első körben csak a gazdaságilag leginkább sújtott vállalkozások vehetik igénybe, ezért érdemes lehet összegezni, hogy milyen más finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre.

Vendéglátásban, turisztikában, fizikai szolgáltatásokban utazó vállalkozások vehetik fel első körben a Magyar Fejlesztési Bank legújabb hitelkonstrukcióját, a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt. A Bank360 itt gyűjtötte össze a legfontosabb részleteket az új céges hitelről, amely a koronavírus-járvány által leginkább érintett mikro-, kis- és középvállalkozásokat (kkv) hivatott támogatni.

De hova nyúljon az, akinek szintén külső forrásra lenne szüksége, de nem felel meg a feltételeknek vagy éppen nem elég a 10 millió forint?

“Több olyan gazdaságvédelmi hitelprogram is indult az elmúlt hónapokban, melyek mérettől, céltól és tőkeigénytől függően vállalkozások széles skálájának nyújthatnak segítséget akár növekedésben, akár a válság átvészelésében” – közölte Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

A hitellehetőségekről készítettek egy összefoglaló táblázatot a Bank360 szakértői: (A nagyobb mérethez kattintson ide.)

A fentiek alapján láthatjuk, hogy a néhány millió forinttól egészen a több milliárd forintig terjed az igénybe vehető hitelösszegek nagyságrendje.

Amit érdemes szem előtt tartani és tisztázni, mielőtt belevágunk az igénylésbe:

  • Milyen célra akarja a cég felvenni a kölcsönt és hogyan fog megtérülni?
  • Milyen költségek mellett tud új forrást bevonni? Hitel esetén a kamat és az egyéb költségek a mérvadók.
  • Milyen ütemezéssel fizethető vissza a kölcsön?

A jegybanki segítség

Ahogy arról korábban már a Bank360 is beszámolt, a jegybank által finanszírozott NHP Hajrát már több mint 16 ezer vállalkozás vette igénybe.

“Legfeljebb 2,5 százalékos kamattal szerezhetnek a cégek forrást szinte minden fontosabb célra: forgóeszköz finanszírozására, munkahely megtartására, akvizícióra, beruházásra és hitelkiváltásra is használható a hiteltípus” – fogalmazott a hvg.hu-nak Veres Patrik.

Bár a hitelköltségek a programban résztvevő bankoknál megegyeznek, érdemes lehet a Bank360 NHP Hajrá Kalkulátorával megvizsgálni, hogy a kölcsön igénylése mellé nyitott bankszámla az évek alatt mekkora kiadással jár.

Széchenyi Hitelprogram

Hasonlóan átfogó a Széchenyi Hitelprogram is, amely a járvány óta jelentősen átalakult és több elemmel bővült. Akár hitelképes egyéni vállalkozók is igényelhetik a feltételek teljesítésével a likviditási, munkaerő-megtartási, beruházási vagy folyószámlahitel konstrukciókat: a kamat még az NHP Hajránál is kedvezőbb, csupán 0,1 százalék is lehet, sőt, a válsággal leginkább sújtott turizmusban működő vállalkozásoknak kamatmentes konstrukció is elérhető. Szintén összehasonlíthatjuk a különböző kölcsönöket egy kalkulátorral, hogy a lehető legtöbb információval tisztában legyünk az igénylés előtt.

Az MFB is beszállt

Ahogy már említettük, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) legújabb terméke a szabad felhasználású Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön, amely a feltételeknek megfelelő egyéni és kisvállalkozásoknak lehet nagy segítség, hiszen kamatmentesen használhatnak fel 10 millió forintot úgy, hogy 3 évig nem kell megkezdeni a hitel visszafizetését. Szintén az MFB kínálja a Krízis Hiteleket is, amelyek az NHP Hajrá forrására épülnek és kondícióban is nagyon hasonlítanak.

Leginkább külföldre exportáló, nemzetközi terepen működő vállalkozások számára nyújt kedvező kölcsönöket az EXIM Bank, ahol nemcsak forint alapon, hanem euróban vagy dollárban is vehet fel kölcsönt egy vállalkozás. Egy adott konstrukció kamata és költsége függ a felhasználás céljától és a devizanemtől is.

Ha eddig nem tettük volna, de fontolgatjuk, érdemes lépni a hitelfelvétel ügyében, ugyanis több program is kifut néhány hónapon belül a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján. Ha pedig hagyományos, piaci kölcsönből szeretnénk megvalósítani a vállalkozás következő célját, az igénylés előtt érdemes felmérni a lehetőségeket és összehasonlítani a bankok ajánlatait egy vállalati hitelkalkulátorral.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét

Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét

Igazgatóváltás Balázs Péter színházában: „Itt nem politikai ügyről van szó”

Igazgatóváltás Balázs Péter színházában: „Itt nem politikai ügyről van szó”

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF