szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kell a lakáskiadáshoz a társasház engedélye, angolul is ki kell tenni a házirendet és 24 órás rendelkezésre állást is előír a terézvárosi rendelet.

A VI. kerületi önkormányzat elkészítette a rövid távú lakáskiadás szabályrendszerét – jelentették be csütörtöki közleményükben. Az országgyűlés tavaly fogadta el a jogszabályt, ami szerint az önkormányzatok szabhatják meg, egy naptári évben hány napon lehet magánszálláshelyeket kiadni és milyen büntetés jár a szabályszegésért.

"Az utolsó szög a koporsóba" - így élték meg az üzemeltető cégek az Airbnb szigorítását

Van, aki inkább más területen próbálkozik, elege van a központi szabályozásból. A parlament kedden szavazta meg a rövid távú lakáskiadás szabályozását lehetővé tevő törvényt.

A szabályrendszer szerint a VI. kerületben a lakását csak akkor adhatja ki a tulajdonos rövid távon, ha a szabályozás feltételeinek előzetesen eleget tesz, ellenkező esetben egyetlen napra sem kap engedélyt.

Ezen felül az üzemeltető(nek)

  • kell a lakáskiadáshoz a társasház hozzájárulása;
  • köteles kiírni a szálláshely bejáratánál a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban használt regisztrációs számát;
  • köteles a társasház házirendjét angolul kifüggeszteni a szálláshelyen;
  • 24 órás rendelkezésre állást kell biztosítani a társasház lakóinak, és saját vagy megbízottjának telefonszámát közzétenni az Airbnb bejáratánál.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere azt mondta, nem az üzletág ellehetetlenítése a cél, hanem a békés, nyugodt lakókörnyezet biztosítása és a lakhatási válság csökkentése.

A korrekt módon működtetett szállások családok megélhetését szolgálják, de mindenképpen arra törekszünk, hogy a terézvárosiaknak nyugalmasabb, csendesebb éjszakáik és nappalaik legyenek

– mondta.

A koncepciót Soproni elküldi véleményezésre a Gazdasági Versenyhivatalnak és Budapest Főváros Kormányhivatalának is, csak akkor lép életbe, ha a jóváhagyást megkapja a két szervezettől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jamie Cullum csak jövőre, de Tom Jones már idén fellép a VeszprémFesten

Jamie Cullum csak jövőre, de Tom Jones már idén fellép a VeszprémFesten

Elindultak élesben is a robotpizzafutárok Amerikában – videó

Elindultak élesben is a robotpizzafutárok Amerikában – videó

Fülöp herceg jó néhány saját festményt is hátrahagyott az utókorra

Fülöp herceg jó néhány saját festményt is hátrahagyott az utókorra