szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyetem vezetése szerint a takarító céget a jogszabályok betartásával cserélték le, és a szerződött összegnél is a mindenkori piaci árakat vették figyelembe. Ha nem elírás, akkor az előző cégnél a 2009-es, a jelenleginél pedig a 2021-es árakat vették alapul. Az egyetem szerint politikai támadásról van szó, bár a sajtóban megjelenteket alig cáfolták.

Egy szegedi kormánypárti lapnak küldte el az üggyel kapcsolatos álláspontját a Szegedi Tudományegyetem, pusztán politikai támadásnak nevezik az egyetemi takarítás körül kirobbant botrányt, de a sajtóban megjelent állításokat alig cáfolják.

A 24.hu tárta fel, hogy a korábbi szerződés értékének háromszorosáért takaríttat a Szegedi Tudományegyetem, közbeszerzés kiírása nélkül, és azt is, hogy az egyetem közbeszerzési irodájának munkatársa a szerződés megkötésekor még a nagyobb összegért szerződött cég egyik tulajdonosa volt. A hvg.hu pedig a szóban forgó cég ügyvezetőjéről írta meg, hogy ő egy 2014-ben kormánypárti színekben versenyző szegedi politikus, aki jelenleg is ezekben a politikusi körökben forog. A 24.hu arról is írt, hogy a korábbi cég 2009 óta végzi az egyetemi intézmények takarítását, és ez idő alatt alig emelte a megbízó az árakat, sőt a megbízás értéke csökkent, inkább a takarítások számának, illetve az elvégzendő feladatok csökkentésével igyekeztek kompenzálni az eltelt tíz év alatti inflációt, időközbeni béremeléseket. Ez vezethetett oda, hogy a vállalkozás tönkrement.

Emiatt tavaly év végén kötött szerződést a Szegedi Tudományegyetem a Clean Star Complex Kft.-vel, a cég a szegedi egyetemmel már állt szerződéses viszonyban, akkor egy közel 50 millió forintos építési beruházásra kötöttek szerződést. A 24.hu szerezte meg az egyetem és a vállalkozó közötti szerződést, amelyből kiderül, hogy azt három hónapra kötötték, havi nettó 49 millió forint értékben, ami a háromszorosa annak az összegnek, amennyiért az előző végezte a feladatot a korábbi években. A Szegedi Tudományegyetem, bár letelt a januárban kötött szerződés hatálya, még nem írt ki közbeszerzést a takarításra, hanem meghosszabbította a három hónapra kötött szerződést. A 24.hu-nak a Trancparency International szakértője erősítette meg, hogy a szerződés értéke miatt közbeszerzést kellett volna kiírni.

Most az egyetem azt írta a szegedma.hu-nak, hogy a váratlan helyzetben, amikor az előző cég felmondta a szerződést, nyolc napjuk volt, hogy a takarításra megoldást találjanak, ezért három céget hívtak meg, közülük választották ki a Clean Star Complex Kft.-t, velük kötöttek 3 hónapra szerződést. Az árszabásról pedig azt közölték: "Szeretnénk leszögezni a tényt, hogy sem a korábbi, sem a mostani vállalkozói díj összege nem aránytalan, hanem megfelel a korábbi (2009-es) és a jelenlegi (2021-es) piaci feltételeknek." Ha nem elírás, akkor a fentieket úgy érthetjük, hogy a korábbi cég számára biztosított összeg a 2009-es piaci viszonyoknak felelt meg, itt nem fűznek magyarázatot ahhoz, hogy miért nem emelték meg a tíz év óta takarító vállalkozás megbízási díját.

Az egyetemi közbeszerzési iroda munkatársáról, akiről a 24.hu azt írta, hogy a cégben a szerződés megkötésekor még tulajdonos volt, az egyetem most azt közölte, hogy az eljárásban semmi szerepe nem volt, illetve azt, hogy csupán másfél százalékos tulajdonrésszel rendelkezett korábban abban, a jogszabályok szerint nem megállapítható az összeférhetetlenség. (Azt egyébként a 24.hu is írta, hogy januártól már megvált az egyetemi munkatárs a tulajdonrészétől.)

Az egyetem azt is hangsúlyozta, hogy egyelőre még folyik az a vizsgálat, amely során eldöntik, hogy az intézmény saját hatáskörben, vagy továbbra is vállalkozói megbízással kívánja-e takaríttatni az intézményeit. Ha ez utóbbi megoldást választják, akkor majd kiírják a közbeszerzést. A Momentum szegedi szervezete egyébként feljelentést tett az ügyben. A hvg.hu megkereste a Clean Star Complex Kft. ügyvezetőjét, Varga Róbertet, de ő nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!