Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos üdvözölte vasárnap azt az amerikai elképzelést, amely szerint egy 21 százalékos globális társaságiadó-minimumot állapítanának meg a multik számára.

"Úgy vélem, hogy egy érdekes javaslat került az asztalra. Támogatjuk a pénzügyi harmonizáció miatt. Nemcsak európai szinten, hanem világszinten is" - mondta a biztos azt az amerikai elképzelést, amely szerint globális társaságiadó-minimumot állapítanának meg a nemzetközi tevékenységet folytató vállalatok számára, hogy a nyereségük mely országhoz kötődik

Thierry Breton szerint "ez egy elegáns megoldás lesz" ahhoz hogy "emelt fővel jöjjünk ki" a nagy internetes vállalatokra, köztük a Google-ra, az Amazonra, a Facebookra és az Airbnbre kivetendő adóról az OECD kereteiben folyó tárgyalások kudarcából. Franciaország 2019 júliusban egyoldalúan fogadott el, majd vezetett be új adónemet a digitális óriáscégek megadóztatására. "A 21 százalékos adó szerintem nagyon jó, ami minket illet, nem tartjuk megbotránkoztatónak" - mondta az uniós biztos, korábbi francia gazdasági és pénzügyminiszter.

Magyarországon jelenleg mindössze 9 százalékos a társasági adó szintje, így egy ilyen lépés minket is érintene. Az amerikai elképzelés szerint úgy, hogy a különbözetet a külföldi cég anyaországa kapná meg.

Hozzászólások