Tetszett a cikk?

A korábbi rekord után visszaesett a Richter bevétele.

Minimálisan csökkent a Richter idei első negyedévi árbevétele az előző év azonos időszakához képest – jelentette be sajtótájékoztatóján Orbán Gábor vezérigazgató. Ez azt jelenti, hogy 2021-ben, január és március között 141 milliárd forint volt a gyógyszercég bevétele, 0,4 százalékkal kevesebb, mint 2020 első 3 hónapjában. A vezérigazgató szerint egyebek közt azért, mert „a gyógyszergyártás elmaradt a várttól”. Az okok közé sorolta még, hogy

  • kevesebb fogamzásgátlót tudtak eladni,
  • elmaradt az influenzaszezon,
  • a járvány miatt kevesebb volt az orvos-beteg találkozó,
  • ingadoztak a rendelések,
  • változtak a devizaárfolyamok.

Összességében a koronavírus harmadik hulláma lényegesen jobban érintette a gyógyszergyártót, mint a korábbiak. „Mostanra kiderült, hogy a gyógyszeripar számára is válság a világjárvány, és ez most a számokban is látható” – fogalmazott Orbán Gábor. Tavaly, az utolsó negyedévben még rekordot döntött a cég bevétele, a 150 milliárd forintot is meghaladta. Ettől az első negyedévi bevétel 6 százalékkal marad el. A cég az idei évre közepes, egyszámjegyű, 5 százalék alatti árbevétel-növekedést vár, „ezen a Covid sem változtat” – tette hozzá a vezérigazgató.

Az adózott eredmény ezúttal 27 milliárd forintot tett ki, ez 7 százalékos visszaesés a tavalyihoz képest. Elhangzott az is, hogy az adózott eredmény 40 százalékát fizeti ki osztalékként a tavalyi év után a részvényeseknek a vállalat.

A Richter amerikai forgalma tudott nőni jelentősebben, míg a magyarországi csak kisebb mértékben.

A sajtótájékoztatón szóba került a Richter új tulajdonosi szerkezete is. Ezzel kapcsolatban a vezérigazgató azt mondta, hogy továbbra is 67 százaléka a részvényeknek nemzetközi tulajdonban van, „ez sokkal nagyobb arány, mint a legtöbb magyar tőzsdei cég esetében”. A magyar részarányon belül változás történt: a részvények 10 százaléka a Tihanyi Alapítványé, illetve szintén 10 százalékot birtokol a Corvinus Egyetem mögött álló Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány, míg nemrégiben 5 százalékot az állami vagyonkezelő kapott, utóbbi a Semmelweis Egyetem mögötti alapítványhoz kerül majd az államtól.

Bogsch Erik, a Richter korábbi vezérigazgatója, jelenlegi operatív elnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, azzal, hogy a részvények egy része az államtól az alapítványokhoz került, gyengült az esetleges ellenséges felvásárlástól való védelem. Ebben a tekintetben fontos változás, hogy a törvény úgy szól, mielőtt az alapítványok eladnák a részvényeiket, azokat előbb az államnak, majd a Richternek kell felkínálni eladásra – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A tájékoztatót Bogsch Erik azzal zárta, hogy a Richter változatlanul nem kíván vakcinát fejleszteni és gyártani a Debrecenben épülő üzemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!