szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az iparcikkeket kínáló üzletek 150 milliárd forintot buktak 2019 azonos hónapjához képest.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kirobbanása, 2020 áprilisa óta két kivétellel minden egyes hónapban elmaradt a boltosvilág teljesítménye a korábbi év azonos hónapjától, az eladott termékek mennyiségét nézve – írja a Blokkk.com.

A portál emlékeztet, hogy tavaly áprilisban az iparcikkeket kínáló boltok összességében 10 százalékot buktak. A hagyományos boltok zuhanása 16 százalék volt, de a webáruházak ezen 6 százalékot javítottak. A friss heti monitoros statisztika szerint, ami a 2021. március 29 és az április 30 közötti napok hagyományos boltos kasszaadatait méri (webáruházak nélkül), két százalékot növekedtek a boltok az idei év azonos időszakában, de a Blokkk.com szerint nem lesz lényegi különbség 2020 és 2021 áprilisa között.

A két százalékos növekedés az élelmiszeres boltoknak és a gyógyszertáraknak volt köszönhető, az utóbbiak forgalma például 18 százalékot növekedett. A különféle iparcikkeket árusító boltok áprilisi piaca viszont esett, ráadásul hatalmasat. Úgy, hogy ezeknek a boltoknak tavaly áprilisában végig zárva kellett lenniük, idén viszont már április 7-től újra kinyithattak.

A Blokk.com számításai szerint ezek a boltok a járvány előtti 2019-es áprilisi piacuknak már több mint felét, a 300 milliárd forintból 150 milliárdot elveszítettek.

Az egyéb háztartási cikkek (textil, vasáru, festék, üveg, szőnyeg, fal-, padlóburkoló, villamos háztartási készülék, bútor, világítási eszköz) piaca 33,5 százalékot, a kulturális, szabadidős cikkek (könyv, újság, papíráru, zene-, videofelvétel, sportszer, játék) piaca 21,7 százalékot, míg az egyéb, máshova nem sorolt áruké (ruházat, lábbeli,  bőráru, gyógyszer, gyógyászati termék, illatszer, dísznövény, állateledel, óra-, ékszer, fotó-, optika, ajándékozási cikk, műtárgy, használt cikk) 16 százalékot zsugorodott a portál számításai szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!