Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"8df1f1a3-b0b8-4729-98a2-2b0809cf7ddf","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Sok rossz dolgot is megélt a sportban, és ezekről is beszélni kell – vallja Cseh László, aki annak idején már annak is örült, ha az edzője nem üvöltötte le a fejét, egy ponton pedig megtagadta a számára előírt edzésmunkát, és bár a szakvezetés már kezdett lemondani róla, ő éppen akkor úszott Európa-csúcsot. A most 39 éves egykori úszó Turi György és Michael Phelps önbizalmára gyakorolt hatásáról, a régi- és újgenerációs edzők mentalitásáról és pályafutása legmélyebb pontjáról is beszélgetett Szilágyi Áronnal és Kenyeres Andrással a Penge podcastban.","shortLead":"Sok rossz dolgot is megélt a sportban, és ezekről is beszélni kell – vallja Cseh László, aki annak idején már annak is...","id":"20250419_cseh-laszlo-interju-penge-podcast-onbizalom-szilagyi-aron-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8df1f1a3-b0b8-4729-98a2-2b0809cf7ddf.jpg","index":0,"item":"085832ca-ecc0-403b-a206-c55b62d7adac","keywords":null,"link":"/elet/20250419_cseh-laszlo-interju-penge-podcast-onbizalom-szilagyi-aron-ebx","timestamp":"2025. április. 19. 07:00","title":"Cseh László: Nem voltam elég nagyképű – Penge podcast Szilágyi Áronnal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"20692fab-5fe0-40ae-b384-ebed886018b0","c_author":"Fetter Dóra","category":"360","description":"Meier Krisztina „nyúlsuttogó”, az Első Nyúlmentő Alapítvány elnöke nem mindennapi munkát végez: nyulakat ment, szállásol el, valamint békít ki. Mikor és miért kerülnek utcára a húsvétkor még ma is tömegesen felvásárolt nyulak, mire számítson az a felelős gazda, aki nyúltartásra adja a fejét, és mikor kell közbelépni, ha elhagyatottnak látszó kisnyúllal találkozunk a természetben?","shortLead":"Meier Krisztina „nyúlsuttogó”, az Első Nyúlmentő Alapítvány elnöke nem mindennapi munkát végez: nyulakat ment...","id":"20250419_nyulsuttogo-meier-krisztina-husvet-ajandek-allatvedelem-kornyezet-budapest-panzio-allatorvos-hazi-kedvenc","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/20692fab-5fe0-40ae-b384-ebed886018b0.jpg","index":0,"item":"2d0e60e0-b931-4155-a1ed-140c3f4f78ed","keywords":null,"link":"/360/20250419_nyulsuttogo-meier-krisztina-husvet-ajandek-allatvedelem-kornyezet-budapest-panzio-allatorvos-hazi-kedvenc","timestamp":"2025. április. 19. 19:30","title":"„Olyan jó látni a nyuszikat szerelembe esni” – egy nyúlsuttogó mindennapjai a nagyvárosban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d947a0c1-041d-456b-9473-32eb3fd86410","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A képviselő szerint a NER következetesen pusztítja kulturális örökségünket.","shortLead":"A képviselő szerint a NER következetesen pusztítja kulturális örökségünket.","id":"20250418_tordai-bence-orban-viktor-hatvanpuszta-muemlek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d947a0c1-041d-456b-9473-32eb3fd86410.jpg","index":0,"item":"d9838c6a-bae7-418f-8e5b-e0e155b8c3bc","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250418_tordai-bence-orban-viktor-hatvanpuszta-muemlek","timestamp":"2025. április. 18. 12:19","title":"Tordai: Hatvanpusztán Orbánék építkezésén kétszáz éves műemléket sikerült tönkrevágni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ada5c8c4-51c5-41bb-8faf-9c48c03bc735","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Már 11 hónapja van előzetes letartóztatásban a korábbi miniszteri biztos. ","shortLead":"Már 11 hónapja van előzetes letartóztatásban a korábbi miniszteri biztos. ","id":"20250418_Ket-honappal-ismet-meghosszabbitottak-Suha-Gyorgy-volt-tiszteletbeli-konzul-letartoztatasat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ada5c8c4-51c5-41bb-8faf-9c48c03bc735.jpg","index":0,"item":"08d58a47-f50f-4734-aaf4-4dc46a038a61","keywords":null,"link":"/itthon/20250418_Ket-honappal-ismet-meghosszabbitottak-Suha-Gyorgy-volt-tiszteletbeli-konzul-letartoztatasat","timestamp":"2025. április. 18. 17:49","title":"Két hónappal ismét meghosszabbították Suha György volt tiszteletbeli konzul letartóztatását","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e066c3d8-2dfd-4c61-b8e1-35ab6fa7dae4","c_author":"Proktis-M ","category":"brandchannel","description":"Számtalan olyan egészségi probléma létezik, ami kezdetben csak kisebb kellemetlenséget okoz, így esetleg nem fordítunk időben kellő figyelmet a kezelésére és gyógyítására. Ezek az apróságok aztán igen kellemetlen, fájdalmas betegséggé is nőhetnek. Erre jó példa az aranyér, amiről nehezen beszélünk, pedig, ha időben és jól kezeljük, sok fájdalomtól, bosszúságtól és akár költségtől is megkímélhetjük magunkat.","shortLead":"Számtalan olyan egészségi probléma létezik, ami kezdetben csak kisebb kellemetlenséget okoz, így esetleg nem fordítunk...","id":"20250228_Mitol-gyullad-be-az-aranyer-proktis","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e066c3d8-2dfd-4c61-b8e1-35ab6fa7dae4.jpg","index":0,"item":"8103a6b8-f3b4-42f4-b55e-7e657addb35b","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250228_Mitol-gyullad-be-az-aranyer-proktis","timestamp":"2025. április. 18. 14:30","title":"Mitől gyullad be az aranyér?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Proktis-M","c_partnerlogo":"a0e2b63f-e8d5-4c40-b3e8-aaa57a007b03","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"d3109879-9911-48ff-868f-dbce10c96dec","c_author":"Révész Sándor","category":"360","description":"Száz évvel ezelőtt, 1925. április 18-án nyitották meg az első Budapesti Nemzetközi Vásárt. A következő évben pedig a vásáriroda vezetője, Hollósy István könyvet publikált „Visszapillantás a Budapesti Nemzetközi Vásár két évtizedes múltjára” címmel. Ebből is látszik, hogy a BNV életkora bizonytalanabb, mint egy primadonnáé. Minden aktuális hatalom a maga dicsőségét demonstrálta a Budapesti Nemzetközi Vásárral, amely az üzletemberek számára üzleti, a milliós tömegek számára szórakozási és ámulási lehetőség volt. Itt tátotta rá a száját először a nép a rádióra, a televízióra, a csuklós buszra, a Coca-Colára, az autócsodákra – mikor mire.","shortLead":"Száz évvel ezelőtt, 1925. április 18-án nyitották meg az első Budapesti Nemzetközi Vásárt. A következő évben pedig...","id":"20250418_Budapesti-Nemzetkozi-Vasar-100","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d3109879-9911-48ff-868f-dbce10c96dec.jpg","index":0,"item":"41c10186-dc63-4158-9a29-153c0bc274d4","keywords":null,"link":"/360/20250418_Budapesti-Nemzetkozi-Vasar-100","timestamp":"2025. április. 18. 17:20","title":"Az állami hiúság vására – A Budapesti Nemzetközi Vásár rezsimeken átívelő 100 (vagy több) éve","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e473eb77-565e-4075-aa75-127b83bf7790","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Az intézmény elnézést kért a szülőktől és rendőrségi feljelentést tett.","shortLead":"Az intézmény elnézést kért a szülőktől és rendőrségi feljelentést tett.","id":"20250419_szerbia-vajdasag-zombor-vucsics-nyaloka","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e473eb77-565e-4075-aa75-127b83bf7790.jpg","index":0,"item":"6ca0a301-e806-44a6-bacc-55d563bddbcb","keywords":null,"link":"/elet/20250419_szerbia-vajdasag-zombor-vucsics-nyaloka","timestamp":"2025. április. 19. 14:43","title":"Vucsics aláírásával ellátott nyalókákat osztogattak a gyerekeknek egy vajdasági óvodában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7434afbc-62fb-48cb-992d-091810c6a46b","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Japán kutatók szerint a Kis Magellán-felhő – galaktikus léptékben értendő – napjai meg vannak számlálva, a Nagy Magellán-felhő gravitációja ugyanis teljesen szét fogja tépni.","shortLead":"Japán kutatók szerint a Kis Magellán-felhő – galaktikus léptékben értendő – napjai meg vannak számlálva, a Nagy...","id":"20250419_nagy-magellan-felho-kis-magellan-felho-galaxis-gravitacio-tejutrendszer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7434afbc-62fb-48cb-992d-091810c6a46b.jpg","index":0,"item":"34ca85f9-1220-4504-aaa4-00d0ad0ec350","keywords":null,"link":"/tudomany/20250419_nagy-magellan-felho-kis-magellan-felho-galaxis-gravitacio-tejutrendszer","timestamp":"2025. április. 19. 12:03","title":"Darabokra tépheti a gravitáció a Tejútrendszer szomszédját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Bevásárlással, főzéssel, mosogatással órák mehetnek el, nem véletlen, hogy miközben egyre nagyobb divat az otthoni főzés, világszerte terjednek a receptdobozok, amelyekkel radikálisan csökkenthető ez az idő és persze a ma már inflációs kockázatnak számító élelmiszer-felesleg. Magyarországon még gyerekcipőben járnak az ilyesfajta kezdeményezések, a nyár végén alapított Hamm ezen változtatna.
„Nem kell azon gondolkodnom, hogy mi legyen a menü, a receptdoboz nagyon megkönnyíti az életem: a bevásárlással és a méregetéssel eltöltött időt is megspórolom. Emellett a vőlegényemre is át tudom ruházni a főzést, és a közös főzés is sokkal jobb élmény” – sorolta a Hamm legfőbb előnyeit Fekete Orsolya, a nyár végén alapított gasztrostartup társalapítója. A receptdobozokat kiszállító vállalkozás Budapesten és környékén indult el, a céljuk az, hogy Magyarországon is elterjedjenek a külföldön már nagy népszerűségnek örvendő receptdobozok.
Fekete Orsolya
Lakos Gábor
A dobozok kimért alapanyagokat tartalmaznak, ezekből a receptkártya alapján lehet elkészíteni az ételt 2 vagy 4 fő részére. Mivel az alapanyagok kimérve érkeznek, lecsökken az előkészítéssel és méricskéléssel járó idő.
Orsi 2014-ben költözött ki Londonba, ahol PR szakon végzett, majd a területen helyezkedett el az egyetem után, és a főállása mellett vágott bele később a vállalkozásba. „Nyár végén kezdtük el a receptdoboz-kiszállítást a magyar piacra. Az ötlet onnan jött, hogy láttam Londonban, mennyire népszerű és mennyi előnnyel jár a megoldás." Kint már telített a piac, igaz a kereslet is nagy: a Covid-lezárások alatt és a korlátozások feloldása után előfordult az is, hogy nem tudtak a receptdoboz-kiszállítással foglalkozó cégek újabb rendeléseket teljesíteni, mert elérték a kapacitásaik határát. Sőt, Orsi elmondása szerint kint már vannak olyan cégek, amelyek a különféle speciális igényekre, pl. a vegán vagy kalóriaszegény ételekre specializálódnak, hiszen erre is van kereslet.
Orsi partnere, Tamás, a család barátja, korábban étteremtulajdonos volt, ezt a tapasztalatot kamatoztatja a startupban. A Hamm mögött álló Recept Doboz Kft.-be a két tulajdonos fele-fele arányban szállt be. A Hamm tulajdonosai két fő célcsoportot jelöltek ki: a fiatal felnőtteket, vagyis a 22-35 éves korosztályt, és a 25-44 év közötti családosakat. Az viszont meglepetést okozott a számukra, hogy sok tapasztaltabb háziasszony is a receptdobozokkal főz.
Akármennyire nagy divat azonban a receptdoboz Nyugaton, nálunk a kezdet nem volt könnyű. „Nagyon nehéz piaci helyzetben indultunk, hiszen egyes élelmiszerek ára az elmúlt időszakban 40%-nál is jobban nőtt”, ennek ellenére a startup úgy döntött: tartja a korábbi árait. Így volt olyan recept, aminél szinte jobban megérte "dobozból" vásárolni, mint elmenni a boltba a hozzávalókért.
Mint mondja, az volt a prioritásuk, hogy ismertséget szerezzenek, és meg tudják ismertetni a magyar fogyasztókkal a szolgáltatás értékét. Ráadásul, miután
a hazai piacon a receptdoboz-kiszállítás koncepciója viszonylag új, egy edukációs tevékenységet is kell, hogy végezzenek.
Hamm receptdoboz
Reviczky Zsolt
Mostanra már 3 alkalmazott dolgozik a cégnél, és egy nagyobb ügynökség segít a fejlesztésben. Saját futárokkal dolgoznak, nagyon összetartó a csapat, mindenki kiveszi az elérhető munkákból a részét.
Az évtized végére világszerte egyre többen főznek otthon éttermi minőségben
A globális receptdoboz kiszállítási piac mérete 2021-ben 15,21 milliárd dollár volt, és 17,4%-os éves növekedés mellett 2030-ra várhatóan eléri a 64,3 milliárd dollárt. A kimért alapanyagokból való otthoni főzés elterjedéséhez hozzájárul az, hogy a Z és az Y generáció tagjai is egyre jobban keresik az otthon főzhető éttermi minőségű ételeket. Az is a receptdobozok mellett szóló érv, hogy étterembe járni, vagy készétel házhoz szállítással étkezni drágább megoldás – derül ki a Grand View Research felméréséből.
A receptdoboz piacot Észak-Amerika uralta 2021-ben 46,2%-os részesedéssel a bevételekből. A régióban azért vásárolják a legtöbben ezeket a dobozokat, hogy időt és energiát takarítsanak meg. A termék azért is olyan népszerű a tengerentúlon, mert a receptdobozok egészségesebb és olcsóbb alternatívái a kiskereskedelmi üzletekben vagy éttermekben kapható előre elkészített ételeknek. A kereslet Covid-járvány idején nőtt meg az olyan nagy piaci szereplők, mint a Blue Apron és a Sun Basket tapasztalatai szerint, emögött a pandémia miatt módosult fogyasztói magatartás állhat.
Az ázsiai és csendes-óceáni térségben 2022 és 2030 között 18,8%-os növekedés várható az elemzés szerint. A régióban Kínában, Japánban és Dél-Koreában terjed a leggyorsabban a receptdoboz kultúra, szintén a Covid következtében, emellett a kényelem és a frissesség a fő hajtóerő. Az egyre kevesebb szabad idővel rendelkező fogyasztók igényeihez igazodva pörög igazán a receptdoboz kiszállítás iránti keresletet. Emellett Ausztrália, Japán, Kína, Szingapúr, Srí Lanka, Dél-Korea és India fogyasztói körében már a különleges igények, a vegetáriánus és vegán receptdobozok terjednek.
A receptdobozok egyre népszerűbbek Magyarországon is
„Egy piackutatással kezdtük, hogy megértsük, milyenek a felhasználói szokások Magyarországon, illetve milyen receptekre van igény.” Ennek során kiderült, hogy
egy főzési ciklus során akár 4 óra megy el a bevásárlással, főzéssel, elmosogatással, és ezt a receptdobozokkal lényegesen le lehet csökkenteni.
„Ezzel szemben mi a legtöbb receptünket úgy terveztük, hogy 35 percbe teljen az elkészítésük, ráadásul felesleget sem termelünk.”
Lakos Gábor
Minden héten új receptekkel állnak elő, ezeket séfek állítják össze, és szempont az is, hogy szezonális alapanyagokkal tervezzenek. Karácsony előtt például szerepelt a menüben datolyás marharagu aszalt barackos kuszkusszal, gesztenyés-sütőtökös pulykamell kukoricakásával és pirított fűszeres kacsamell gyömbéres sütőtök rösztivel. A recepteket precíz előkészítési folyamat előzi meg: „minden receptet elkészítünk, a folyamat lépéseit lefotózzuk, hogy az még a leginkább kezdő szakácsok számára is közérthető legyen. De a húst is előre felvágja küldjük, így azzal sem kell bajlódni.”
Az őszi indulás óta már több mint 210 receptdobozt szállítottak ki: átlagosan 3 fővel és 3,5 adaggal számolva több, mint 2000 adag Hammos étel készült már el. Ráadásul nagyon magas arányban térnek vissza a vásárlók, ez az arány legalább 85%, és folyamatosan érkeznek új vevők is – mondta el Orsi.
Olcsóbb, mint étteremben enni
„Összességében olcsóbb Hamm-mal enni, mint étterembe járni, sőt sok esetben a készétel kiszállításnál is lényegesen olcsóbb" – mondta el Orsi. Ugyanis a nem feláras receptek adagára 2100 és 2900 forint között mozog, a rendelt mennyiségtől függően – ez pedig átlagos budapesti és környéki éttermi főételek áraival összehasonlítva alacsonyabb. Emellett, bár az induló kosárérték még mindig valamivel magasabb, minél többet rendel a vásárló, annál inkább csökken az adagára, és ezzel a vásárló egy 2, vagy 4 fős háztartás heti főzéséhez elegendő hozzávalóit kapja kézhez pazarlás és boltról boltra rohangálás nélkül.
Reviczky Zsolt
A kényelem mellett az is a receptdobozok mellett szól, hogy a kiporciózott alapanyagokból elkészített ételek karbonlábnyoma alacsonyabb annál, mintha a boltban egyesével megvennénk az alapanyagokat – mutat rá egy 2019-es tanulmány. Ez részben annak köszönhető, hogy nincs élelmiszer-pazarlás, és a logisztikai szállítás is szervezettebb, így összességében
a receptdobozok karbonlábnyoma az élelmiszerboltban vásárolt ételekénél átlagosan 33%-kal alacsonyabb.
Felesleg a Hammnál sem keletkezik: csakis valós megrendelések alapján szerzik be az alapanyagokat, és 36 órával a rendelések zárása után szállítanak ki, ezzel biztosítva azt, hogy friss alapanyagok kerülnek a dobozba.
A csomagolóanyagokkal is tudatosan terveznek: a hűtést nem igénylő termékeket papírba csomagolják, vagy csomagolásmentesen szállítják azokat ki. Azokat az ételeket nem csomagolják át, amit nem szükséges, így például a pékárut ugyanabban a papírban szállítják ki, amiben ezt beszerezték. A hűtött ételeket egy Woolcool nevű technológiával oldják meg, gyapjúbéléssel hőszigetelnek, ami mellé újrahasznosításra alkalmas műanyagból (kis sűrűségű polietilénből, LPDE-ből) készült jégakkut tesznek. Maga a gyapjúbélés komposztálható, de kérés esetén bármelyik csomagolóanyagot elszállítják a következő rendelésnél.