Lemondott: év végén távozik a Nemzeti Galéria igazgatója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csák Ferenc, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója december 31-i hatállyal lemond tisztségéről - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel. A főigazgató "az elmúlt hetek történéseivel", a Nemzeti Galériának a Szépművészeti Múzeumba olvasztásával indokolta döntését.

A közlemény felidézi, hogy 2012. március 1-jével megszűnik a Magyar Nemzeti Galéria mint önálló intézmény. "E hallatlan lépéssorozat előkészítéséről sem a Magyar Nemzeti Galériának, sem a művészettörténész szakmának nem volt tudomása. Koncepció, stratégia vagy hatástanulmányok nem előzték meg ezt a döntést. Példa nélküli egy nemzeti gyűjtemény önállóságának megszüntetése pár hónap leforgása alatt" - áll a múzeum közleményében.

Emlékeztetnek arra, hogy a kormány előbb - Baán László, a Szépművészeti főigazgatója személyében - egy kormánybiztost nevezett ki egy új múzeumi épületegyüttes koncepciójának megalkotására, különös tekintettel a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria gyűjteményeinek összevonására. "Húsz nappal később, második lépésként a kormány elrendelte a Magyar Nemzeti Galéria mint önálló intézmény beolvadással történő megszüntetését" - írják, megemlítve, hogy a döntés ellen a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Tagozata és a Nemzeti Galéria vezetése is tiltakozott.

Mint fogalmaznak, az elmúlt hetek történései alapján a Nemzeti Galéria helyzete alapjaiban rendült meg. Ilyen feltételek mellett Csák Ferenc nem látja lehetségesnek a felelősségteljes szakmai irányítást. Ezért levélben értesítette Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatói megbízatásáról 2011. december 31-ei hatállyal lemond.

Az igazgató a Klubrádió Rakott című műsorában azt is elmondta, a Magyar Nemzeti Galéria beolvadását a Magyar Közlönyből tudta meg, vagyis sem a nemzeti erőforrás miniszter, sem a kulturális államtitkár nem egyeztetett velük ezt megelőzően, se koncepció, se stratégia vagy hatástanulmány nem előzte meg a döntést. Az igazgató példa nélkülinek tartja, hogy egy nemzeti gyűjtemény önállóságát pár hónap leforgása alatt meg lehet szüntetni.

Csák Ferenc úgy vélte, hogy a legnagyobb magyar közgyűjtemény főigazgatójaként nem tűrheti, hogy a központi irányítás ilyen rapid módon, ilyen durván beleavatkozzon ebbe a rendszerbe.

A Nemzeti Galéria közleményében kitér arra, hogy a Galériában jelenleg is 3200 négyzetméteren folynak felújítási munkálatok, emellett négy országos jelentőségű kiállítás megrendezésén dolgoznak: a Ferenczy Károly-életműkiállításon, a Magyarország - Államiságunk története a művészetben című tárlaton, valamint előkészítés alatt áll egy Sport és Művészet című tárlat és a Derkovits Gyula-életműkiállítás is.

Kiemelik, hogy a tavalyi évhez képest az idén 80 százalékkal növekedett a Magyar Nemzeti Galéria látogatószáma, több mint 300 ezren keresték fel az intézményt. Ezzel szerintük 2011-ben a Magyar Nemzeti Galéria lehet Magyarország második leglátogatottabb múzeuma. Mint rámutatnak, ezt az eredményt annak ellenére sikerült elérni, hogy év közben 15 százalékkal csökkent az intézmény költségvetési támogatása, így az idei kiállítások költségét nyolcvan százalékban saját bevételből, valamint szponzorációból fedezték.

Mélyi József művészettörténész a Klubrádióban azt mondta, politikai játszmák áldozata lesz a Magyar Nemzeti Galéria. Szerinte az igazi politikai tét a Budai Vár sorsa. Úgy vélekedett, arra fut ki az egész összevonás, hogy a Nemzeti Galériát és a többi intézmény onnan kiköltöztessék, hogy oda más kerülhessen.