Tévéfilmes pályázatokat indít a médiatanács

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tévéfilmes pályázatokat indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A dokumentum-, ismeretterjesztő és animációs filmek alkotói még az idén összesen 340 millió forintos támogatási keretre pályázhatnak - közölte az NMHH Szóvivői Irodája.

A közlemény szerint a NMHH Médiatanácsa filmes pályázati felhívásokat bocsátott ki a nem egész estés televíziós műfajok támogatására. A Médiatanács az elsősorban televíziós bemutatásra készülő, közérdeklődésre számot tartó, minőségi tartalmakat és a tehetséges alkotók munkáit kívánja támogatni. A pályázati kiírások ezért olyan animációs, ismeretterjesztő és dokumentumfilmek gyártását helyezik előtérbe, amelyek magas színvonalú, tartalmas kulturális élményt jelenthetnek minden tévénézőnek. 

A médiatanács 2011-es támogatási tervében meghirdetett pályázatokon keresztül az animációs filmekre idén 90 millió, a dokumentumfilmekre 140 millió, az ismereterjesztő filmekre 110 millió forint jut. 

A közlemény szerint az alkotók a korábbiakhoz képest egyszerűbb, ésszerűbb és kiszámíthatóbb rendszer szerint pályázhatnak, mert a médiatanács által kibocsátott új szemléletű pályázati felhívások figyelembe veszik a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos koncepcióját, a mintegy fél éve tartó filmszakmai konzultációk során született javaslatokat, valamint a több mint 14 éves pályáztatási gyakorlatot. 

A Médiatanács megválasztotta a három, pályázatokat elbíráló bizottság munkatársait. Az elnöki tisztet mindegyik testületnél Vitézy László tölti be. A dokumentumfilmekkel foglalkozó bizottság tagja még Dobos Menyhért, Hermann Róbert, Szakály István és Török Gábor. Az ismeretterjesztő filmek elbírálásában Bokor Attila, Dobos Menyhért, Gazda István és Tőkéczki László is részt vesz. Az animációs filmek pályázati értékelésében Erkel András, Kerek Béla, Medveczky Balázs és Varsányi Ferenc működik még közre. 

A többlépcsős pályázati eljárásban az első beadási határidő november 29. A pályázati kiírások részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.