Vonatok és kaluzok a kertben

Vonatok és kaluzok a kertben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
nd

Két főzenekaros koncerttel köszönti november hetedikét a Dürer Kert, ahol szerdán nemzetközi mini poszt-rock világtalálkozót rendeznek: fellép többek között az új lemezzel turnézó brit iLiketrains és az amerikai Caspian.

Egy év eltéréssel csatlakozott a két zenekar a Sigur Rós, az Explosions in the Sky és a Godspeed You! Black Emperor nevével fémjelzett, a szenvedélyes-viharos gitártémák eleganciáját népszerűsítő poszt-rock mozgalomhoz. A Caspian 2007-ben tette meg ezt The Four Trees című albumukkal, míg az iLiketrains egy évvel korábban, a Progress Reformmal.

iLiketrains
©

Az iLiketrains arról lett ismert, hogy ők írtak először számot a brit vasútvonalak összevonását megcélzó 60-as évekbeli Beeching-riportokról, mindezt olyan körültekintéssel, hogy még a brit parlament képviselőinek kitüntetett figyelmét is kihívták. A Caspian a 2009-es Tertia megjelenése óta az egyik legnagyobb névnek számít a műfajban. Mindketten új lemezzel érkeznek hozzánk; a Caspian a már énektémákat is felvonultató Walking Seasonnel, míg leeds-i sorstársaik az angolszász és európai kultúrkör emlékeiben tett utazásaik  legfrissebb gyűjtésével, a The Shallows-zal.

Cseppet sem csendes kísérőik a Dürer Kertben megrendezett poszt-rock szeánszon a kanadai Thisquietarmy és a magyar marionette ID lesznek.