Elhunyt a vérbe fagyott Kennedyt lefényképező fotós

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hetvenöt éves korában elhunyt Bill Eppridge, a Robert Kennedy meggyilkolása utáni első pillanatokat megörökítő fotóriporter - jelentette be az amerikai Life magazin.

A kora egyik legelismertebb fotóriporterének számító férfit sebfertőzés következtében csütörtökön érte a halál egy New York melletti kórházban - közölte felesége. A fotóművészt a Robert F. Kennedy szenátor ellen elkövetett merénylet után készített első közvetlen fotó tette igazán ismertté: a képen az 1968. június 5-én a Los Angeles-i Ambassador szálloda konyhájában agyonlőtt "Bobby" Kennedy látszik, akinek saját vérében úszó fejét egy szobainas tartja karjaiban. (Robert F. Kennedy - aki a Demokrata Párt elnökjelöltjeként kampányolt, amikor meggyilkolták - az öt évvel korábban, 1963-ban szintén meggyilkolt John F. Kennedy elnök öccse volt.) 

Eppridge 50 évet felölelő pályafutása során számos nagynevű amerikai magazinnak, köztük a Life-nak, a Sports Illustratednek és a National Geographicnek is dolgozott, a Kennedy-fotó mellett számos műve a '60-70-es évek Amerikája hű fényképes lenyomatának számít. Kordokumentumai közül kiemelkednek például a Beatles zenekarról készült fotográfiák, de fotózott többek között olyan ünnepelt sztárokat is, mint Clint Eastwood, valamint emlékezetesek a gördeszkás szubkultúra születése idején készített hangulatképei is.