Meghalt az Adrian Mole-könyvek szerzője

Meghalt az Adrian Mole-könyvek szerzője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Meghalt Sue Townsend, az Adrian Mole-könyvek szerzője.

©

68 éves korában elhunyt Sue Townsend, az Adrian Mole-könyvek szerzője – írja a BBC. Az írónő rövid betegség után halt meg otthonában. Townsend cukorbetegsége miatt korábban már részlegesen megvakult, és más betegségekkel is küzdött. Túl volt egy stroke-on (2012) és egy veseátültetésen (2009) is.

Tavaly az Oxford Irodalmi Fesztiválon arról beszélt, hogy a következő Adrian Mole-könyv kiadását egészségi állapota miatt el kellett halasztani.

Adrian Albert Mole Sue Townsend könyvsorozatának fiktív főszereplője. Az elsőként 1982-ben megjelent könyvből a BBC még ugyanebben az évben rádiójátékot készített, ez hozta meg a figura ismertségét. A rádiójáték mellett több adaptáció is készült, például tv-sorozat, amelyet a Magyar Televízió is sugárzott.

Az utóbb megjelent 3 kötetben már a felnőtt Adrian Mole életének történéseit követhetjük nyomon. Hangsúlyosabban jelennek meg brit politikai események és ezzel a figura kitört az ifjúsági regény kategóriájából.

Townsend a bestseller Adrian Mole-könyvek mellett más regényeket is írt, ahol legtöbbször a politika és az átlagemberek gondjai voltak a központi téma. Egyik legnagyobb sikere, a '92-es The Queen and I volt.

Az Adrian Mole-t 2001-ben alakító Stephen Mangan a Twitteren azt írta: ő volt a legkedvesebb, legviccesebb és legbölcsebb ember, akit ismert.

Az írónő munkásságát a Leicester Egyetem tiszteletbeli diplomával ismerte el és 2008-ban az egyetem tiszteletbeli oktatójának nevezték ki. Díszdoktori címet adományozott neki a Loughborough Egyetem, és a Királyi Irodalmi Társaság is a tagjává választotta. 2009-ben Leicester városa a Honorary Freedom of Leicester kitüntetéssel jutalmazta.