Isten éltesse Edmundot, Mr. Beant és Johnny Englisht!

Isten éltesse Edmundot, Mr. Beant és Johnny Englisht!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Cikkünkben felelevenítjük a ma hatvanadik születésnapját ünneplő brit komikus, Rowan Atkinson legemlékezetesebb szerepeit, a Fekete Vipera sorozatot, Mr. Beant és persze a legutóbbi Johnny English-filmeket.

A brit nézők Rowan Atkinson jellegzetes grimaszait a Not The Nine O'Clock Newsból ismerhették meg először. A közéleti, politikai híreket abszurd módon tálaló, és roppant szórakoztató műsor 1979-től 1982-ig futott a BBC-n, a szkeccsekben Atkinson mellett Pamela Stephenson, Mel Smith és Griff Rhys Jones játszotta a főszerepet. Az alkotók ezzel a műsorral a Monty Python Repülő Cirkuszának szabad asszociációs műsorfolyamát akarták némileg hagyományosabb formában folytatni, az eredmény őket igazolta.

A következő lépcsőfok a komikus karierjében a hazánkban is népszerűnek számító Fekete Vipera sorozat volt, amelyben a későbbi Mr. Beannel ellentétben Atkinson inkább a verbális humor kellékeit használta. Az Edmundot alakító színész ekkor már az epizódok megírásában is részt vett, így ebből a sorozatból kaphattuk legpontosabb képet arról, milyen is az Atkinson-humor.

A Fekete Vipera négy évadot élt meg és mindig egy-egy történelmi korszak (a középkortól egészen az első világháborúig) elé tartott görbe tükröt. A műsorban egyébként az angol humor legismertebb alakjai, például Stephen Fry vagy Hugh Laurie tűnt fel a mellékszerepekben.

Mindezek után jött Atkinson karrierjének legfontosabb állomása, a modern kori Buster Keaton-figura, az öltönyös, Mini Morrisszal közlekedő kispolgár, Mr. Bean 1990 szilveszterén. A műsor akkora siker lett, hogy öt év elmúltával is kiürültek az utcák a vadonatúj epizód tévés bemutatója miatt. Magyarországon egyébként először a Szeszélyes évszakokban lehetett  látni Atkinson leghíresebb karakterét.

A sorozat után Atkinson még két egész estés (Mr. Bean nyaral, Bean- az igazi katasztrófafilm) filmben alakította a csetlő-botló figurát. Később Mr. Bean történetét magyarok írták tovább, hiszen a 2002-ben bemutatott azonos című rajfilmsorozat angol-magyar koprodukcióban készült el a legendás Varga Stúdióban.

A komikus ezután megpróbált kicsit eltávolodni a ráragadt karaktertől, így több emlékezetes mellékszerepet is elvállalt, mind közül talán a Négy esküvő és egy temetés című filmből emlékezhetnek rá a legtöbben. A 2000-es években pedig a James Bond-paródiáival, a Johnny English karakterrel tért vissza főszereplőként. A kémszerepben ezidáig kétszer (Johnny English, Johnny English újratöltve) láthattuk a komikust.

Rowan Atkinson azonban továbbra is leginkább Mr. Bean maradt mindenki számára. Bár egy ízben azt nyilatkozta, hogy végleg visszavonultatja  a karaktert, mivel véleménye szerint ha egy ötven feletti férfi gyerekesen viselkedik az már inkább szomorú, mint vicces. A karakter azonban több ízben visszatért, például a londoni olimpia megnyitóján:

Mr. Bean túlzás nélkül beírta magát a halhatatlan vígjátékszereplők közé. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az utánozhatatlan arckifejezés újra és újra felbukkan, mint kiapadhatatlan humorforrás:

©