Március 15-i diáktoborzás: már a rendőrségen az ügy

Március 15-i diáktoborzás: már a rendőrségen az ügy

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hivatali visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a váci rendőrkapitányságon az elhíresült diáktoborzás miatt.

Mint írtuk, váci közép- és szakiskolákat keresett meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), hogy szervezzenek gyerekcsoportokat a március 15-i budapesti központi állami ünnepségre. A Madách Gimnázium nyílt levélben utasította vissza a felkérést, mondván, hogy nem szeretnék, ha a diákokat politikai játszmákhoz használnák. A feljelentő Tényi istván azt kéri a hatóságtól, hogy vizsgálja ki a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal és a Klik botrányt kavart intézkedését - tudta meg az Origo.

A Kettősmérce blog úgy tudja, hogy a petíció megjelenése követően Fördős Attila, Vác kormánypárti polgármestere behívatta a Madách Imre Gimnázium vezetőit, és számon kérte rajtuk a „hazafias nevelést", majd közölte, hogy többet nem teszi be a lábát a gimnáziumba, ahol egyébként idén érettségizik a fia. Fördős Attila a Hír Tv-ben tagadta a fenyegetőzést, szerinte csak „tájékozódott" a helyzetről, bár - tette hozzá - „ha lehetne, számon kérné, miért politizál egy intézmény".

Csütörtökön a gimnázium egyik pedagógusa tette közzé, mi is történt pontosan.

Nem csak a váci iskolákat szólították meg, hasonló toborzó levelet kapott több mint 300 oktatási intézmény, ebből 263 szintén visszautasította a felkérést. Így a Klik a várt több mint háromezer diák helyett 495-öt tudott gyűjteni.

Az Origóhoz is eljuttatott rendőrségi bejelentés írója Tényi István, aki korábban már rendőrségi védelmet kért Simicska Lajos részére, amiért a vállalkozó azt állította, hogy veszélyben lehet az élete. Tényi egyébként a belvárosi Fidesz tagja, és többek között feljelentette a netadós és a NAV elleni tüntetéseket szervező Facebook-csoportokat is csalás gyanújával.