James Chance az A38 hajón

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A New York-i no wave színtér egyik kulcsfigurája, James Chance koncertezik május 18-án szerdán az újbudai A38 hajón. A szaxofonos-énekes francia kísérőzenészeivel érkezik.

James Chance-t sokan az amerikai keleti parti avantgárdrock-színtér zsenijének tartják. Zenekaraiban elemi erejű zenékbe zsúfolta össze a free jazz, a ska, a punk, a new wave, a noise, a funk és sok minden más elemeit.

   Alig húszévesen került New Yorkba, hogy dzsessz-szaxofonos legyen, de gyorsan elsodorta a formálódó no wave-színtér. Létrehozta Contortions nevű zenekarát, ami Chance másik, Lydia Lunch-csal alapított együttese, a Teenage Jesus And The Jerks mellett kiemelkedő szereplője volt a No New York című válogatásalbumnak. A Brian Eno által szerkesztett lemez a korszak meghatározó dokumentuma lett, és zenészek teljes nemzedékeire gyakorolt alapvető hatást.

    Rövid életű, intenzíven lángoló formációi, viharos magánélete, irgalmatlan tempója, impulzív személyisége a korszak egyik legérdekesebb figurájává teszi. Ezúttal francia kísérőzenekarával (amit csak egy névelő megváltoztatásával nevezett el Les Contortionsnak) érkezik az A38-ra, hogy első magyarországi koncertjén hatalmas életművéből adjon ízelítőt.