A "Magyarország halszagút" már a miami sportolóknak is eladták 9 éve

A "Magyarország halszagút" már a miami sportolóknak is eladták 9 éve

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kiderült, hogy az Egy szabad országért csak egy újrahasznosított dal.

Nagyon úgy néz ki, egyáltalán nem Orbán Viktor felkérésére készült Desmond Child amerikai dalszerző nagy port kavaró száma, az Egy szabad országért.

Az '56-os emlékév alkalmából írt dal már 2007-ben felcsendült egy egészen más alkalomból. A dal címe akkor In the Steps of Champions volt, amit Child a miami sportcsapatok győzelmeinek tiszteletére írt – írta meg a 444. Ezzel önmagában nem lenne probléma, ám korábban végig úgy kommunikálták a dalt, mintha egy vadonatúj szerzeményről lenne szó.

Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza Múzeum főigazgatója például júliusban azt mondta: „olyan dalt kértünk, amely kifejezi azt a pillanatot, amikor 60 évvel ezelőtt a magyar nemzet egységesen megmozdult azért, hogy harcoljon a szabadságáért és a függetlenségéért”. Desmond Child zeneszerző-producer pedig úgy fogalmazott, a dal születéséről idén áprilisban kezdtek el tárgyalni Orbán Viktor miniszterelnök washingtoni látogatása alkalmával.

Közben a magyar változat alatt már letiltották a kommenteket, az angol eredeti alatt viszont elkezdtek megjelenni az első magyar hozzászólók.

Megkerestük a Terror Házát, hogy mit szólnak a fejleményekhez, és hogy pontosan ki is rednelte meg a dalt, egyelőre nem válaszoltak.

Annyi biztos, hogy „az egész költségvetés, benne a szerző honoráriuma, a magyar és angol változat feléneklése, az összes utómunka mintegy 50 millió forint volt". Ezt a Terror Háza programigazgatója, Tallai Gábor a nol.hu-nak árulta el.

Hozzászólások