Meryl Streep nyílt levélben írt Rose McGowannek Weinsteinről

Meryl Streep nyílt levélben írt Rose McGowannek Weinsteinről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Rose McGowan iszonyúan felháborodott azon, hogy Meryl Streep (és még számos színésznő) feketébe akar öltözni a Golden Globe-gálán. Streep most hosszú levelet írt neki.

Meryl Streep és más színésznők azt tervezik, hogy fekete ruhában jelennek meg a Golden Globe-gálán, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat a szexuális zaklatások ellen, és jelezzék, hogy kiállnak azok mellett, akik előálltak a történeteikkel.

Rose McGowan – akit Harvey Weinstein megerőszakolt –, a Twitteren támadt rá Meryl Streepre és a tiltakozni készülő színésznőkre. A bejegyzést azóta törölte. Vasárnap azt írta: "színésznők, akik korábban boldogan dolgoztak a Disznószörnynek, most feketét akarnak viselni a Golden Globe-gálán, csendes tiltakozásuk jeléül. Épp a hallgatásotok a probléma! Simán elfogadjátok a kamudíjakat, és semmit sem tesztek a változásért. Megvetem a képmutatásotokat."

Meryl Streep most nyílt levélben válaszolt McGowannek, amiben hangsúlyozta: semmit nem tudott Weinstein ügyeiről.

"Fáj Rose McGowen támadása, amiről az újságok szalagcímei szóltak. De szeretném, ha tudná, hogy nem tudtam semmit Weinstein bűneiről, sem a '90-es években, amikor bántalmazta őt, sem később, amikor másokat bántalmazott. Nem hallgattam – egyszerűen nem tudtam róla. Nem tudtam. Nem tudtam, hogy fiatal nőkkel erőszakoskodott. Nem tudtam, hogy ezek a dolgok megtörténtek. Nem tudom, Harvey hol lakik, ő sem volt még soha nálam. Soha nem hívott fel a hotelszobájába sem.

Az irodájában voltam egyszer, még 1998-ban. Wes Cravennel találkoztunk A szív dallamai miatt.

HW forgalmazta azokat a filmeket, amiken másokkal dolgoztam. HW nem alkotó volt, hanem producer. Olyan filmeket forgalmazott, amiket mások készítettek. Néhány jó és rossz filmet is. De nem tudott minden színész, színésznő és rendező a bántalmazásokról, vagy arról, hogy a 90-es években megerőszakolta Rose-t és más nőket, egészen addig, amíg el nem mondták nekünk. Nem tudtuk, hogy sokszor megvásárolta a nők hallgatását.

HW-nek nagyon fontos volt, hogy mi ne tudjunk az ügyeiről, mert pont mi hitelesítettük a személyét, hogy aztán fiatal és lelkes nőket csábítson el, és olyan körülményeket teremtsen a számukra, amiben aztán fájdalmat okozhatott nekik.

Harveynak sokkal nagyobb szüksége volt rám, mint nekem rá, és biztos volt abban is, hogy nem tudok az ügyeiről. Volt Moszad-ügynököket bérelt fel, hogy segítsenek titokban tartani ezeket. Rose és a többi áldozat olyan gazdag, kegyetlen és hatalommal rendelkező férfiakkal szembesültek, akiknek – a bármilyen áron megszerzett – győzelem az egyetlen elfogadható végeredmény. Épp ezért van kialakulóban egy jogi védelmi szervezet, amiben a szakma több száz képviselője is részt vesz, hogy leszámolhassunk ezekkel a gazemberekkel, és segíthessünk az áldozatoknak megküzdeni a fájdalmukkal.

Rose olyannal vádolt meg engem, ami nem igaz, és szeretném, ha tudná az igazat. A barátokon keresztül eljuttattam az otthoni telefonszámomat neki, abban a pillanatban, amikor olvastam a szalagcímeket. A telefon mellett ültem tegnap egész nap és ma reggel is, reméltem, hogy felhív, és elmondhatom neki, mennyire tisztelem az ő, és a többi áldozat bátorságát, amiért szembenéztek a közöttünk élő szörnyekkel, és kifejezhetem együttérzésemet a kimondatlan, folytonos fájdalmakért, amiket elszenvedtek. Senki nem adhatja vissza az áldozatoknak azt, amit Bill O’Reilly, Roger Ailes vagy HW elvett tőlük, vagy jóvá tenni azt, amit műveltek a testükkel és az életükkel.

Reméltem, hogy felhív, hogy hallja ezt tőlem. Nem tette. De azt remélem, hogy ezt a levelet elolvassa.

Sajnálom, ha ellenfélként tekint rám, hiszen mindketten – a szakmánkban dolgozó nőkkel együtt – ugyanazzal az ellenséggel harcolunk: a status quóval, ami vissza akarja hozni a régi, zord időket, amikor a szakma hatalmasságai a nőket kedvük szerint használhatták, elhajíthatták, és elutasíthatták az iparág legfelsőbb szintjére való belépésüket. Ennek véget kell vetnünk. Mindent fertőtlenítenünk kell, mielőtt bármilyen változás elkezdődne."

A nyílt levelet a HuffingtonPost tette közzé.