2017-ben a hiphop átvette az uralmat a rockzene felett

2017-ben a hiphop átvette az uralmat a rockzene felett

Utolsó frissítés:

Bicsérdi Ádám Szerző:

Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Nyilvánosságra hozták a Nielsen hagyományos évösszegző elemzését az amerikai zenefogyasztási szokásokról. Kiderült, hogy 2017 volt az első olyan év, amikor a hiphop lett a legnépszerűbb műfaj, a gitárzene pedig inkább az underground műfajokhoz közelít.

A Nielsen évösszegző elemzése ugyan az amerikai zenefogyasztási szokásokat méri, mégis rengeteg tanulsággal szolgálhat a világ többi részén is. Az adatok közül a legkiugróbb információ, hogy a Nielsen kutatásainak történetében először nem a rock, hanem a hiphop/R&B volt a legnépszerűbb műfaj, az album- és számeladások, illetve az audio/videó streamingek alapján.

A tíz legnépszerűbb előadó közül nyolc sorolható ehhez a műfajhoz: a listát Drake (fenti képünkön) és Kendrick Lamar nyitja, a top tízben pedig még Future, Bruno Mars, a The Weeknd, Eminem, Post Malone és Lil Uzi Vert is megtalálható. A pop- és rockzenét Taylor Swift és Ed Sheeran képviseli a legpopulárisabb előadók között.

A legnagyobbat szóló albumnak minden adatot (pl. az albumon szereplő számok sikerességét) egybevéve 2017-ben Ed Sheeran Divide-ja számít, ezt Kendrick Lamar Damn. c. albuma és Taylor Swift 2017-es nagylemeze, a Reputation követi.

A zeneipar legdinamikusabban fejlődő ága továbbra is a streaming, amely 59 százalékos növekedést produkált 2017-ben. A streaming előretörése természetesen az összesített eredményekre is hatással van, hiszen a jellemzőbben a fiatalabb korosztály körében népszerű zenehallgatási formának tulajdonítható a hiphop hatalomátvétele.

A vinyl-vásárlás továbbrra is reneszánszát éli, ez volt a tizenkettedik év, amikor ez az ágazat növekedést könyvelhetett el. A fizikai eladások 12 százaléka vinyl volt, a legnépszerűbb kiadvány ezen a hanghordozón 2017-ben a The Beatles legendás Sgt. Pepperének újrakiadása volt.

„Meghatározó pillanat a nyugati civilizáció történetében" - 50 éves a Beatles korszakalkotó lemeze

Fél évszázaddal ezelőtt, Nagy-Britanniában 1967. június 1-én (egyesek szerint már 1967. május 26-án), az Egyesült Államokban június 2-án jelent meg minden idők egyik legfontosabb, egyesek szerint minden idők legmeghatározóbb, megint mások szerint minden idők egyik legtúlértékeltebb nagylemeze, a Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band.

A rockzene népszerűségének drasztikus csökkenését jól jelzi az is, hogy a műfaj legnépszerűbb előadóinak többsége a múltat képviseli. A műfaj öt legsikeresebb szereplője között 2017-ben a The Beatles és a Metallica is ott volt, az öt legnépszerűbb album között pedig ott találhatjuk a szintén a nosztalgiafaktorra építő A galaxis őrzői vol. 2 soundtrackjét is.

A frissebb előadók sem épp a rockzene megújítói, hiszen a toplistán feltűnő Imagine Dragons vagy a Twenty One Pilots sem tűnik enyhén szólva megkerülhetetlen zenekarnak ebből az évtizedből.

(via)

Hozzászólások