szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elosztásról szóló tervezet már kész, de még nem tudni, ki mennyit kap.

Többször is írtunk róla, hogy a kormány szinte egyik napról a másikra megszüntette a kulturális tao-támogatások rendszerét, helyette 37.5 milliárd forintos költségvetési támogatást irányzott elő a kormány a kulturális élet szereplőinek. A kulturális tao-támogatások összege az elmúlt tíz évben folyamatosan emelkedett: 2009-ben 875 millió forint jutott 51 céghez, 2014-ben már 404 szervezet kapott 22 milliárd forintot, tavaly pedig 37,46 milliárd forinthoz jutott 315 előadó-művészeti szervezetnek.

A kultúr-tao megszüntetése után a kormány a költségvetésből növelte a színházak támogatását. Az erről szóló tervezet már elkészült, legalábbis ezt állította az ATV-ben L. Simon László. Részleteket a politikus nem árult el, így továbbra sem tudni, pontosan hogyan fog eloszlani ez a támogatás. L. Simon tagadta, hogy a színházak nem tudják, hosszú távon miből fogják finanszírozni működésüket. Szerinte kiváló felosztási szabályzati rendszer készült, bár vannak intézmények, akik nyilvánvalóan jobban és vannak, akik rosszabbul járnak.

L. Simon szerint – bár, mint írtuk, a részletek még nem nyilvánosak – a színházak egy része már tudja, mennyi pénzt fog kapni, egy másik részük pedig pályázni fog. A képviselő szerint ezek az intézmények a pályázati kiírásoknak megfelelően, illetve a kormányzat által meghirdetett szakmai programoknak megfelelően fognak tudni forráshoz jutni.

Arról, hogy a rendszer átalakítása legsúlyosabban a független színházakat érintette, azt mondta, „azok a független színházak, akik minőségi munkát fognak végezni, nem szenvednek majd hiányt”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Többször is havazni fog a jövő héten

Többször is havazni fog a jövő héten

Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja