Hamarosan elolvashatjuk Proust eltitkolt, homoszexuális szerelmi történeteit

Hamarosan elolvashatjuk Proust eltitkolt, homoszexuális szerelmi történeteit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kilenc elveszettnek hitt, az író által eltitkolt novellát publikálnak idén ősszel. Proust ezen írásai kifejezetten merésznek hatottak volna a saját korában.

A kilenc, a homoszexualitás témáját is érintő szerelmi történetet Proust az 1890-es években írta, a fiatal szerző ekkor élte húszas éveit. A novellák megmaradtak a fióknak, mivel Proust soha nem publikáltatta azokat, létezésükről hallgatott. Amikor összegyűjtötte a verseit és a rövidprózai írásait – melyekből 1896-ban Les Plaisirs et les Jours (Örömök és napok) címmel jelent meg kötete – ezeket a történeteket szándékosan kihagyta a könyvből. 

A szövegeket csak az 1950-es években fedezte fel egy Proust-szakértő, Bernard de Fallois, akinek most a saját kiadója, 97 évvel az író halála után fogja megjelentetni a novellákat Le Mystérieux Correspondant (A titokzatos levelező) címmel - írja a Guardian.

A történetek középpontjában a testi szerelem témája áll, de megjelenik bennük a homoszexualitással való szembesülés drámája is. Vélhetőleg ezek a történetek a kor társadalma számára még megbotránkoztatóak lettek volna. 

Hozzászólások