170 éve végezték ki az aradi vértanúkat

170 éve végezték ki az aradi vértanúkat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Mécsesgyújtás, félárbócra eresztett lobogó, idegenvezetés a sírkertben – országszerte és a szomszédos országokban is megemlékezéseket tartanak az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója, október 6. alkalmából.

A központi rendezvények reggel a budapesti Kossuth téren kezdődtek, ahol ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország lobogóját.

Az ünnepség a Fiumei úti sírkertben koszorúzással folytatódik, majd a Batthyány-mauzóleumnál beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Tarlós István főpolgármester. A sírkertben a nap folyamán idegenvezetéssel egybekötött rendkívüli történelemórán vehetnek részt azok, akik előzetesen regisztráltak.

A Batthyány-örökmécsesnél 10 és 18 óra között bárki mécsest gyújthat az aradi vértanúk emlékére.

Sok vidéki településen is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat, és Szerbiában, Ukrajnában, Szlovákiában, valamint a romániai Aradon is megemlékeznek a vértanúkról.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának vezetőjére emlékeznek.

Hozzászólások