szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tiltakozó megmozdulásokat lengettek be a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói válaszul az intézmény új kuratóriumának tagjaira. Mint korábban írták: nem fogadják el a Vidnyánszky Attila vezette testületet.

Egészen addig terveznek tiltakozni a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, amíg a kormány nem veszi figyelembe korábbi kéréseiket az egyetem szervezeti átalakításával kapcsolatban – tudta meg az RTL Klub. Mint mondták, az Innovációs és Technológiai Minisztérium erre még nem reagált, de az egyetem hallgatói önkormányzata elengedhetetlennek tartja az érdemi párbeszédet a felek között.

Az államiból augusztus elején alapítványi tulajdonba kerülő egyetem új kuratóriumának elnöke a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila lett, az új vezetést azonban nem volt hajlandó elfogadni az egyetem diáksága. Közösségi oldalukon közzétett közleményükben azt írták, feltételeik – melyek szerint az öttagú kuratóriumba három tagot jelölhessen az egyetem szenátusa, két tagot pedig a minisztérium – nem teljesültek. Az egyetem új kuratóriumi tagjainak hírére több egyetemi oktató is bejelentette lemondását.

Sérelmezték továbbá, hogy az általuk összeállított listáról és az egyetem dolgozói közül senki sem kapott kurátori szerepet. Csernai Mihály, az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke az RTL Híradójának elismerte, hogy jogilag eszköztelenek, egyelőre megmozdulásokban gondolkoznak. Az ITM szerint az intézmény autonómiáját az alaptörvény garantálja.

Június végén, július elején többször is tiltakoztak a Színművészeti hallgatói, legutóbb július harmadikán a Parlament épülete előtt, amikor a ház elfogadta azt a törvénytervezetet, aminek értelmében az intézmény alapítványi tulajdonba került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Vidnyánszky Attila legerősebb mondatai a Színház- és Filmművészeti Egyetemről

A hét végén kiderült, hogy a kormány által önkényesen kijelölt kuratórium elnökeként Vidnyánszky Attila lesz a Színház- és Filmművészeti első embere. A Nemzeti Színház igazgatójának az elmúlt hetekben adott nyilatkozatai és megnyilvánulásai tulajdonképpen végig ennek a feladatnak ágyaztak meg. Összegyűjtöttük Vidnyánszky Attila leghatározottabb mondatait az intézményről, amelynek a diákjai és oktatói tüntetéssel, tiltakozással és felmondásokkal próbálták megakadályozni, hogy ő vegye át az irányítást.

Kitalálta a Huawei, hogyan lehet mindig feltöltve a telefon

Kitalálta a Huawei, hogyan lehet mindig feltöltve a telefon

Megjött a Volkswagen globális villanyautója az ID.4

Megjött a Volkswagen globális villanyautója az ID.4

A titkosszolgálat nem jelzett, majdnem benyomták konzulnak a gyanús ügyletekbe keveredett milliárdost

A titkosszolgálat nem jelzett, majdnem benyomták konzulnak a gyanús ügyletekbe keveredett milliárdost