„Az SZFE birtokbavételével a kuratórium átlépte a piros határvonalat”

„Az SZFE birtokbavételével a kuratórium átlépte a piros határvonalat”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Berliner Ensemble igazgató-rendezője reméli, hogy célt ér a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak mozgalma.

Szeptember elején jött a hír, hogy a Berliner Ensemble az SZFE diákjai és tanárai támogatásának jeléül lemondta a tervezett MEdea vendégjátékot a budapesti MITEM fesztiválon.

Vidnyánszky Attila akkor a Nemzeti Színház oldalán is közzétett nyílt levélben reagált Oliver Reese intendánsnak. Mint írta, a MITEM csapata és ő is nagyon sajnálják, hogy a Berliner Ensemble lemondta a részvételt. „Mindig azt reméltem, hogy bár eltérő a világnézetünk, mégis megértjük egymást, hogy toleránsan és nyitottan tudunk eszmecserét folytatni azokról az értékekről, amelyeket fontosnak tartunk” – írta Vidnyánszky.

Oliver Reese most a HVG hetilapnak adott interjút, amelyben többek között a visszalépés okáról is beszélt.

„Zsámbéki Gábor lemondásának, a demokratikus és integratív tárgyalások, egyeztetések hiányának a hírére egyértelmű volt számomra, hogy kinek az oldalán állok. Azért hoztam meg ezt a döntést, mert az SZFE birtokbavételével a kuratórium átlépte a piros határvonalat” – mondta a rendező-igazgató.

Felidézte, hogy bár Vidnyánszkyval számos kérdésben más volt a véleményük, de sokáig tartotta magát ahhoz az elvhez, hogy szakmai, művészi szempontból fontosak a színházi fesztiválok, a vendégszereplések, a nemzetközi csereprogramok.

Sem a Berliner Ensemble értékrendjével, sem az enyémmel nem összeegyeztethető az a fajta egyszemélyes intézményrendszer, amit Vidnyánszky képvisel

– mondta Oliver Reese.

Vidnyánszky azon elképzeléséről, hogy a művészeti oktatásnak, a színháznak a jövőben a nemzetre és a kereszténységre kell összpontosítania, Reese azt gondolja, ez teljesen ellentétes mindazzal, amit Németország, az ottani színházak többsége képvisel. „Az európai összetartás, a párbeszéd, egység előmozdításán dolgozunk” – tette hozzá.

A teljes interjút elolvashatja a hamarosan megjelenő HVG hetilapban, vagy a hvg360-on.

Hozzászólások