szerző:
Kacskovics Mihály Béla
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Biciklivel, szalagokkal és a charta példányaival tüntettek az egyetem kuratóriuma ellen.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Huszonnégy órán keresztül, biciklis hírnökként hordták a Parlamenthez a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a Magna Charta Universitatumot, vagyis követeléseik listáját. A demonstráció csúcspontja vasárnap volt: néhány százan bicikliztek a Kossuth térre, ott pedig láncba foglalták a 155 dokumentumot.

Kis módosításokkal azon a vonalon mentek végig, mint két hete, amikor a Charta egyetlen példányát juttatták el a térre egy több ezres élőlánc segítségével. Mint mondták, követeléseikre sem a korábbi fenntartójuktól (Innovációs és Technológiai Minisztérium), sem a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumtól, sem a kormánytól nem kaptak választ, ezért döntöttek amellett, hogy több példányban is elviszik nekik kéréseiket. A Parlamentnél ezeket – ahogy két hete sem – nem vették át tőlük, így az épület déli oldalánál fűzték az összegöngyölt papírokat láncba.

©

A hallgatók egyike elmondta, hogy éjszaka is őrizték a már a Kossuth térre szállított darabokat, hogy ne vigyék el őket.

Az SZFE hallgatói több nyári tüntetés után augusztus 31-én éjszaka foglalták el egyetemüket, ahová nem engedik be az új kuratórium tagjait, illetve lemondásukat követelik. Egyelőre sem a kuratórium, sem a hallgatók nem visszakoztak, a blokád már huszadik napja tart az SZFE Vas utcai épületében.

Az SZFE nemrég közleményt adott ki, ebben azt írták, Vidnyánszkyék jogszabályba ütközően írták át az egyetem működési szabályzatát. A vezetés és a polgárság az egyetem autonómiájának és törvényes működésének helyreállítása érdekében négy keresetet nyújtott be a bírósághoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Az egyetemtől a Parlamentig ért a Színművészetiért kiállók élőlánca

Több ezer ember vett részt a Budapesten a Színház- és Filmművészeti Egyetem bedarálása ellen szervezett élőláncos demonstráción, a résztvevők az egyetem épületétől a Parlamentig álltak, és így adták kézről-kézre az intézményi autonómiát követelő chartaszöveget. Percről percre frissülő cikkünkben követtük az eseményeket.

Csányi Nikolett - Kacskovics Mihály Béla Itthon

Nyílt napot tartottak a „Titkos Egyetemen”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói vasárnap kivonultak az utcára, hogy megmutassák, ők nem egy zárt közösség.

Meghalt a legidősebb brit

Meghalt a legidősebb brit

Orbán: Szorítunk Trump újabb győzelméért

Orbán: Szorítunk Trump újabb győzelméért

Váratlan, de igaz: az Apple új töltője más mobilokkal is működik

Váratlan, de igaz: az Apple új töltője más mobilokkal is működik