szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megvan, melyik magyar képzőművész mutatkozhat be az 59. Velencei Biennálén 2022-ben.

A Velencei Biennále vezetése a világjárvány miatt kialakult rendkívüli helyzet miatt elhalasztotta az építészeti és a képzőművészeti biennálét is. Előbbit jövőre, utóbbit két év múlva rendezik meg.

Hogy az 59. képzőművészeti szemle magyar pavilonjában ki állíthat ki 2022-ben, arról döntött most a Ludwig Múzeum igazgatója, Fabényi Júlia által felkért szakmai zsűri, amely a tizenöt érvényes pályázat közül Zsikla Mónika kurátor és Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című pályázatát nyilvánította nyertesnek - írja az Új Művészet.

Mint emlékeztet a lap: hosszú idő telt el, mire újra magyar kiállítója lett az országunknak dedikált velencei pavilonban.

Keresztes Zsófia alkotása mozaikokkal borított, amorf, szürreális szobrokból fog állni.

A leírás szerint "a pavilon terét egyetlen egészként kezelő, építészet, szobrászat és iparművészet határán mozgó, jellegzetesen női nézőpontú installációja önmagunk megismerésével és az emberi kapcsolatokkal foglakozik és a képzelet tájain tesz belső utazást, melyhez többek között Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből merített inspirációt. (...) Formavilága egyszerre idézi a szürrealizmust és a századforduló organikus építészetét, de a 21. század technikai megoldásaival dolgozik, és saját korának problémáit és életérzését jeleníti meg."

A pályamunkát itt tudja megnézni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden

Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden

Csehország 100 ezer adag Pfizer-vakcinát kapott Franciaországtól

Csehország 100 ezer adag Pfizer-vakcinát kapott Franciaországtól

2025-re alakítják át gázerőművé a Mátrai Erőművet

2025-re alakítják át gázerőművé a Mátrai Erőművet