szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fúziós zene úttörőjeként, és a legnagyobb jazz-zongoristák között számon tartott, 79 éves zenész kedden hunyt el, egy ritka betegségben.

Február 9-én meghalt Chick Corea. A 79 éves jazz-zenész halálhírét csütörtök este tették közzé hivatalos Facebook-oldalán. Azt írták, halálát egy ritka rákbetegség okozta, amit csak a közelmúltban diagnosztizáltak.

“Egész élete és karrierje során örömöt lelt az új dolgok megalkotásában, és a művészi játékban. Szerető férj, apa és nagyapa volt és sokak számára nagyszerű mentor és barát. Munkássága és a koncerttezéssel töltött évtizedek révén emberek millióit érintette meg, tömegek kaptak tőle inspirációt” - írták róla.

Az 1942-es születésű, többszörös Grammy-díjas amerikai jazz-zongorista és zeneszerző Miles Davis zenésztársaként, majd a Return to Forever vezetőjeként a fúziós zene egyik úttörője.

Armando Corea néven született 1942-ben Massachusetts államban, egy dél-olasz és spanyolt felmenőkkel rendelkező családba. Egész gyerekkorát kitöltötte a jazz: Calabriából bevándorolt apja jazztrombitás volt, aki Bostonban dixieland-zenekart vezetett.

©

Négyéves korában ismerkedett meg a zongorával, nyolcévesen dobolni kezdett, innen ered a zongorát szinte ritmushangszerként megszólaltató jellegzetes stílusa. Személyiségére nagy hatással voltak a bebop akkori nagyjai, Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Bud Powell, Horace Silver és Lester Young.

Fiatalon nagy zenészek műveit játszotta és bebop stílusban készített feldolgozásokat. Neve az 1960-as években vált ismertté, 1968-ban belépett Miles Davis zenekarába, majd 1970-ben Dave Holland és Barry Altschul mellett akusztikus free dzsesszel kísérletezett. 1972-es Return to forever című albumjukról elnevezett zenekarával elektromos és akusztikus hangszerekkel játszottak latinos gyökerű jazzt. A hangszerek között később megjelentek a fúvósok és a szintetizátor, az 1976-os My Spanish Heart albumon már a flamenco-zenét ötvözte a jazz-zel.

©

Az 1970-es évek végén Herbie Hancockkal játszottak duettet egy sor közös zongorakoncerten, amiken mások mellett Bartók Béla szerzeményeit is előadták. Hancockon kívül számos nagy zenésszel vett fel duett-albumokat, köztük a klasszikus zongorista Friedrich Guldával, vagy az újító bendzsós amerikai Béla Fleck-kel.

Herbie Hancock és Keith Jarrett mellett a 20. század második felének legfontosabb jazz-zongoristái között tartotják számon. Több mint ötven éves zenei karrierje során több tucat albumot adott ki, és egy sor díjat nyert. Ő a negyedik legtöbbször Grammy-díjra jelölt zenész: a 65 jelölésből 23-alkalommal el is nyerte az elismerést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gramofon

A jazz jobban megy, Mr. Corea!

A szervező (Maloschik Róbert régi jazz-guru) és közönsége álma vált valóra: az amerikai jazz-zongoristák egyik legstabilabb reputációval rendelkező óriása, Chick Corea lépett Budapesten és Debrecenben színpadra, hogy klasszikus zenerajongóknak és jazzőrülteknek egyaránt valami újat mutasson. Az utóbbiak jártak jobban.