szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tartanak istentiszteleteket azután, hogy elhunyt a bazilika plébánosa, és a káplánok között is többeknek pozitív lett a teszteredménye.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Most egy darabig, ameddig a karantén ideje tart, a Szent István-bazilikában szüneteltetni kell az istentiszteleti életet” – jelentette be Erdő Péter esztergom-budapesti érsek pénteken, videóüzenetben. Mint mondta,

Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy kellő fertőtlenítés után, megfelelő idő elteltével, de még a nagyhét előtt újraindulhasson a liturgikus élet Budapest főtemplomában.”

A bíboros korábban azt közölte a Magyar Kurírral, hogy péntek hajnalban meghalt Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél koronavírus-fertőzést állapítottak meg. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldalán megjelent felvételen pedig már arról számolt be, hogy letesztelték a plébánián szolgáló káplán atyákat is, akiknek szervezetében szintén kimutatták a kórokozót. „Éppen ezért meg kell vizsgáltatni az összes kontaktszemélyt, vagyis a Szent István-bazilikában dolgozó világiakat is” – mondta Erdő Péter.

Később az egyházmegye oldalán megjelent egy levél is Erdőtől a járványügyi intézkedések megerősítésének szükségességéről. Mint írta, aggodalommal látják a járvány fokozott terjedését, s jelezte, hogy ha az állami rendelkezések szigorodnak, vissza kell térniük a tavaszi, szigorúbb egyházi szabályokhoz is. Egyelőre azt kérte a papoktól, hogy

  • Vegyék komolyan az eddigi egészségügyi határozatokat, például közvetlenül az áldoztatás előtt fertőtlenítsék az áldoztatók a kezüket.
  • Szigorúan tartsák meg egymástól a távolságot és viseljenek maszkot.
  • Ahol indokoltnak látszik adjanak általános feloldozást.
  • Ajánlják, hogy akik önmagukat vagy környezetüket veszélyeztetve érzik, online vagy a tömegtájékoztatási eszközökön kövessék a szentmiséket, nagyböjti ájtatosságokat.
  • Családlátogatásoktól, magánjellegű összejövetelektől lehetőség szerint tartózkodjanak.
  • Ügyeljenek arra, hogy sokszor a kórusban való éneklés is különös kockázatot jelent.
  • A nagyböjti önmegtagadást, lemondásokat ajánlják fel egész hívő közösségükért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

Különleges helyszínen rendezik meg és teszik Covid-biztossá a vasárnapi Oscar-gálát

Különleges helyszínen rendezik meg és teszik Covid-biztossá a vasárnapi Oscar-gálát