Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma készített számvetést arról, hogy mekkora teret töltöttek ki a nők a könyvespolcokon.

A Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma (SZÍN), összegzést készített arról, hány kortárs női író könyve jelent meg 2020-ban Magyarországon. A közleményük szerint a vizsgálatot a Magyar Könyvkereskedők és Könyvterjesztők Egyesületével együttműködve végezték, és 24 kiadó kínálata alapján megállapították, hogy 140 első kiadású kötet jelent meg tavaly az irodalom területén publikáló női szerzőktől.

A nők által írt könyveknek majdnem a fele (48 százalék) felnőtteknek szól (67 darab kötet), ami nem kicsit árnyalja azt az elképzelést, hogy a női írók a hagyományosan inkább hozzájuk kötött ifjúsági- és gyermekirodalom terén alkotnak.

Más arányokat találtak, amikor azt vizsgálták, hány női szerző kötete jelent meg a legtöbb kortárs magyar szerzőt megjelentető szépirodalmi kiadóknál (Jelenkor, Magvető, Kalligram, Scolar, Prae). Itt ugyanis összesen 25 ilyen kötet jelent meg a 140-ből, ami 17 százalékot jelent.

A felnőtteknek szóló könyvek csoportján belül ugyanakkor a női köteteknek a 37 százaléka jelenik meg ennél az öt kiadónál. Ez a szempont azért lényeges – írják a közleményben, mert a szépirodalmi díjak nagy részét a vezető irodalmi kiadók szerzői nyerik el, ahol egyébként a női szerzők aránya 30 százalék körül mozog.

A SZÍN egy korábbi kutatásában arra mutatott rá, hogy a szépirodalmi díjak 82 százalékát férfiak nyerik el, a nők csak 18 százalékos arányban részesültek az elismerésekből, és ezek a díjak főként a kortárs magyar szerzőket megjelentető szépirodalmi kiadók szerzőihez kerülnek.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások