szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színész borzasztóan elviselhetetlennek tartja, hogy arról szól a közbeszéd, kinek nagyobb a f*sza. Úgy véli, szerencsésebb lenne kevesebbet beszélni a politikáról.

Interjút adott az Aranyélet színésze, Pintér Béla társulatának tagja az Azonnalinak, amelyben többek között jelenlegi munkáiról, a színházak nyitásáról és a közélethez fűződő viszonyáról is beszélt.

Thuróczy március eleje óta forgatja az HBO új sorozatát, amelyben egy tartótisztet játszik. „Egy nagyon izgalmas időszakot dolgoz fel a nyolcvanas évek közepének puhapöcsű szocializmusának időszakából. A történet elsősorban egyetemisták, diákok életét fogja megmutatni, hogy hogyan befolyásolta őket a politika, illetve a kultúrát az akkori szellemiség, amely a mi volt, mi lett és mi lehetett volna kérdéskörében fog mozogni. Semmit nem kijelentve: tehát nem úgy kell elképzelni, hogy akkor most ez egy jobbos kacsintás, vagy balos kacsintás, amit már önmagában is gyűlölök, mert ez a hozzáállás mindent félrevisz” – mondta a színész, aki a forgatás mellett új sorozatot készít a Spektrummal Tiltott zónák címmel, valamint tanulja a Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című könyvéből készülő monodráma szövegét.

A színész a színházak nyitásával kapcsolatban elmondta: annyira többszintű a jelenlegi helyzet, hogy nem egyszerű belőle fellélegezni. „Nem úgy megy ugyanis, hogy ha szerdán bejelentik, hogy csütörtökön mehetnek az emberek színházba, akkor a színház készen fogja várni őket. (...) Arról nem is beszélve, hogy az sem úgy működik, hogy egy évig nem játszottál, aztán rád szakad húsz előadás, és ugyanúgy fogod tudni hozni a színvonalat” – mondja, és hozzáteszi: Pintér Béla társulata sem kockáztat, csak szeptembertől játszanak majd.

A kérdésre, szerinte hogyan fogunk kijönni a jelenlegi helyzetből annak tükrében, hogy mennyire hiszterizálva vannak az emberek, azt felelte: „A politikusok elhozták számunkra a fortyogó gyűlöletet, aminek következtében tényleg úgy néz az ország egyik fele a másikra, mint gyújtogató a vizes szénakazalra – ahogy Bödőcs Tibi mondta. Tényleg nem tudok mást mondani, minthogy elképesztő az a pofátlanság, amilyen mértékben belenyomták a politikát a mindennapjainkba. (…) Azt szeretném, hogy kevesebbet beszéljünk egymással a politikáról.

Szeretném, ha csendesebb lenne a közélet, ha nem arról szólna a közbeszéd, hogy kinek nagyobb a f*sza, mert ez borzasztóan elviselhetetlen.

Jobb szeretném, ha lenne mondjuk egy szolidabb hétköznap, mikor arról szólnak a hírek, hogy farkasok költöztek a Bükkbe. Ezek sokkal emberibb és izgalmasabb dolgok, mint azok, amikkel jelenleg vagyunk foglalkoztatva, hogy a baloldal oltásellenes, vagy hogy a jobboldal hazudik. Ez egy egyirányú utca, ahol az egyik ökrösszekérrel megy, a másik pedig tankkal a másiknak, és az nyer, amelyik le tudja tolni a másikat. Csak hát tudjuk, hogy a tank fog nyerni” – mondta a színész a lapnak.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!