"Budai Gerbeaud"-ként emlegették a század elején a Krisztina téri Auguszt cukrászdát, mely az 1836-ban született Auguszt Elek által alapított cukrászdinasztia legfényesebb üzlete volt.

Az első Auguszt cukrászda 1870-ben nyílt a mai Dózsa György téren, majd az alapító 1881-es halála után az özvegy vezette a családi vállalkozást, amelyet 1901-ben fia, Auguszt József vett át. Ő nyitotta meg 1907-ben a Krisztina téri főüzletet, ahol a selyemtapéták, velencei csillárok, vörös márvány lapú mahagóni bútorok között fogyaszthatta a közönség a finom teákat, süteményeket, drazsékat, pralinékat, csokoládékat, a télen is árusított fagylaltokat. A Hidegkúti úton nyitott, japánkerttel ellátott teraszos Auguszt Pavilon Budapest kedvelt uzsonnázó-vacsorázó helye volt a nyári szezonban a húszas-harmincas években.

A cukrászda a háborúban súlyosan megrongálódott, az újjáépített helyiségekben Auguszt Elemér folytatta az ipart 1947-től az 1951-es államosításig. Helyén a mai napig az önkormányzati tulajdonban lévő, bérlő által üzemeltetett Déryné cukrászda működik. Auguszt Elemér 1956-ban a Fény utcában nyitott újra önálló kis cukrászdát, amely az utóbbi években kibővült, és ifj. Auguszt József vezetésével viszi tovább a családi hagyományokat. 1993-ban Auguszt Olga kikölcsönözte a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumtól a Krisztina téri egykori üzlet megmaradt berendezését, amely ma a Kossuth Lajos utcai cukrászdájában látható.

A Gerbeaud pesti versenytársaként tartották számon a Rákóczi úti Hauer cukrászdát, amelynek elődjét Kasselik Nándor alapította 1890-ben, s akkoriban csak egyetlen helyiségből állt. Kasselik halála után 1896-ban az özvegy feleségül ment Hauer Rezsőhöz, aki átvette a cukrászda vezetését, s 1899-től már Hauernak nevezték az üzletet és a céget. Ő vásárolta meg az épület további helyiségeit, 1901-ben uzsonnateremmel bővítette az üzletet. A műhelyt csokoládé- és bonbonüzemmel bővítette, nagy teljesítményű hűtők és fagyasztók, kakaóbab megmunkáló gépek, habfúvók és kávéfőzők könnyítették a munkát. Hauert 1920-ban - Gerbeaud halála után - a cukrász ipartestület örökös díszelnökévé választották. Híres terméke volt a cukrászdának a Hauer-krémes, a sarokház, valamint az ananász és marcipán ízesítésű tejszínes sütemény, jegelt tejszínhabtortát is ott gyártottak először az országban.

Az államosítás után 1949-ben a Cukrászati Gyár vette át a kezelést, 1956-tól a VIII. kerületi Vendéglátóipari Vállalat, majd 1970-től a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalat üzemeltette Erkel cukrászda néven. A privatizációt követően az Orient Kft.-é lett, a következő évek során a hajdani díszes cukrászdát szinte a téglákig lecsupaszították, végül a Hemingway Holding Rt. 1991-ben bezárta az üzletet. Miután az államosított Hauer-ingatlanok Józsefváros tulajdonába kerültek, 1999-ben pályázatot hirdettek: a tulajdonjogot a Hauer márkanév használatával együtt 2000-ben a Friss Gyorsfagyasztott Pékárugyártó és Forgalmazó Kft. kapta meg, s a 2002-ben ismét megnyitni tervezett üzletbe várhatóan egy Hauer-unoka is beszáll.

Pest-Buda legrégebbi cukrászdájának tartják a budai Várban, a Szentháromság utcában 1827-ben Schwabl Ferenc által nyitott kis üzletet, amelyet az alapító három évvel későbbi halála után az özvegyet feleségül vevő Richter Lénárd vezetett tovább. Az ő idejében készült a cukrászda máig meglévő, védetté nyilvánított biedermeier berendezése, s az ő nevéhez fűződik a linzer sütemény, melyet egyik törzsvendége, Linzer Rudolf főhadnagy tiszteletére készített. Halála után segédje, Müller Antal folytatta az ipart, akinek lányát a cukrászdában inaskodó Ruszwurm Vilmos vette feleségül 1884-ben, s ő vezette a boltot 1922-ig. Ruszwurmot a hazai cukrászat egyik vezető egyéniségeként emlegették, üzlete igen kedvelt volt a két háború között is, amikor már korábbi segédje, Tóth Ferenc állt a bolt élén. A cukrászda az 1951-es államosítás után is megőrizte a Ruszwurm nevet, ma az üzlet a kerületi önkormányzat tulajdona, a bérlő a Szamos Marcipán érdekeltségébe tartozó cég.

További magyar márkák története itt

Vegán fesztivál helyszíne előtt rágcsált nyers disznófejet egy férfi

Vegán fesztivál helyszíne előtt rágcsált nyers disznófejet egy férfi

110 millió éves madár maradványaira bukkantak Kínában, de van nagyobb meglepetés is

110 millió éves madár maradványaira bukkantak Kínában, de van nagyobb meglepetés is

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra

Hiába írta meg a kormányközeli Magyar Hírlap, Orbán nem utazik Angolába

Hiába írta meg a kormányközeli Magyar Hírlap, Orbán nem utazik Angolába

Dzsudzsák: Sokan belém rúgtak, a választ vasárnap mindenkinek megadtam

Dzsudzsák: Sokan belém rúgtak, a választ vasárnap mindenkinek megadtam

Ilyen egyszerű: ön is tehet a méhek megmentéséért, fillérekbe kerül a megoldás

Ilyen egyszerű: ön is tehet a méhek megmentéséért, fillérekbe kerül a megoldás