szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikaiak édesség iránti vágyára alapozva a világ legnagyobb fánk- és kávékínáló hálózatát, a Dunkin'...

Az amerikaiak édesség iránti vágyára alapozva a világ legnagyobb fánk- és kávékínáló hálózatát, a Dunkin' Donuts-láncot építette ki a szegénysorból, kifutófiúként indult és igazi amerikai karriert befutó és 2002-ben elhunyt William Rosenberg.

Bill Rosenberg
A cégalapító Rosenberg - aki 1916-ban, Boston egyik munkásnegyedében született egy négygyermekes zsidó családban - már nyolcéves korában megismerkedett a munkával. A nagy gazdasági világválság elvitte édesapja fűszerboltját, s Rosenbergnek 14 évesen, az iskola befejezése után munkát kellett keresnie.

A Western Union postaszolgáltató táviratkihordójaként heti 22 dollárt kapott, és hamar rájött, hogy annál magasabb a borravaló, minél jobban kiszolgálja kuncsaftjait. Hogy a kézbesítési időt lerövidítse, kerékpárján teherautókba vagy villamosokba kapaszkodva közlekedett, és rövid időn belül a környék legjobban kereső telegramkihordója lett.

Néhány év múlva, a Simco fagylalt- és jégkrémgyár mozgóárusaként ugyancsak újított: eldobható kanalat és szalvétát kínált vevőinek. Csaknem másfél évtizedig maradt a cégnél, ahol a terjesztői lánc felügyelőségéig vitte. A második világháború kitörése előtt a Bethlehem Steel acélkombinát hinghami hajógyárában helyezkedett el.

A háború után környékbeli vállalatok alkalmazottainak ebédet kínáló saját vállalkozást indított. Járműparkja mozgóbüfékké átalakított használt taxikból állt, amelyekben rozsdamentes polcokon sorakoztak az ár szerint csoportosított szendvicsek és sütemények. A cég bevételeinek 40 százalékát a kávé és a fánk eladása adta, ezért Rosenberg erre külön üzletet alapított: a massachusettsi Quincy városban, egy forgalmas útkereszteződésben 1948-ban megnyitotta az Open Kettle (Nyitott Kancsó) nevű büfét. Az egyre sikeresebb fánkbüfé nevét Rosenberg hamarosan a jobban csengő - állítólag a cég mérnöke által javasolt, a fánkok kávéba mártogatásának közkeletű szokására utaló és a helyesírást kerékbe törő - Dunkin' Donuts névre változtatta, és évről évre több fánkot adott el.

A gyorsétkeztetők közül elsőként Rosenberg - a Kentucky Fried Chickent (KFC) elindító Saunders „ezredest” és magát a McDonald's-t is megelőzve - ismerte föl a franchise-rendszerben rejlő lehetőséget, és 1955-ben Worcesterben megnyitotta a lánc első tagját. A franchise-rendszerrel szembeni kezdeti bizalmatlanság letörése érdekében Rosenberg 1959-ben tizenhat, hasonló cipőben járó üzletemberrel együtt megalakította a Nemzetközi Franchise Szövetséget, amely egységes feltételeket szabott.

A DD 1963-ban nyitotta meg századik egységét, s az elnöki posztra visszahúzódó alapító ekkor átadta az üzlet irányítását Robert fiának. A fánkkirály azonban különböző betegségei ellenére, a visszavonulás után is aktív maradt: lótenyésztésbe kezdett. A DD 1968-ban ment tőzsdére, ahonnan 1990-ben vásárolta ki a brit Allied Lyons.

(Nagy Gábor 2002-es a HVG-s cikke alapján)

Erre a linkre kattintva megismerkedhet további márkák történetével.

Scarlett Johansson a járvány közepén férjhez ment, és ezt egy szokatlan helyről tudtuk meg

Scarlett Johansson a járvány közepén férjhez ment, és ezt egy szokatlan helyről tudtuk meg

Videón, ahogy felrobbantanak egy 340 méteres völgyhidat Németországban

Videón, ahogy felrobbantanak egy 340 méteres völgyhidat Németországban

Milliókat kapott az államtól a Bajkai Istvánhoz köthető vállalkozás üdülőfejlesztésre

Milliókat kapott az államtól a Bajkai Istvánhoz köthető vállalkozás üdülőfejlesztésre