Tetszett a cikk?

Amennyiben a Fidesz állít jelölteket az Országgyűlés jövő hétfői ülésén az MTV kuratóriumi elnökségébe, az MSZP támogatja és megszavazza őket - jelentette be Újhelyi István, a párt médiapolitikusa. Hétfőn az Országgyűlés hat kurátort szavazott be a testületbe; a Fidesz nem jelölt senkit, az MDF pedig bejelentette, hogy a fennmaradó két ellenzéki hely betöltésére is állít jelöltet.

Az MSZP elfogadná azt is, ha a Fidesz három jelöltet kíván állítani; ebben az esetben a kormányoldalról is egy újabb jelöltet állítanak - mondta Újhelyi, jelezve, mindenképpen megszavazzák az ellenzéki jelölteket az MTV kuratóriumába, akár a Fidesz, akár az MDF fogja jelölni őket. Újhelyi szerint az MTV kuratóriumának hétfői megválasztása megfelelt az előírásoknak, törvényes volt.
Az Országgyűlés hétfőn megválasztotta a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének az MSZP, az SZDSZ, illetve az MDF által delegált hat tagját. A Fidesz kivonult a voksolásról, a nagyobbik ellenzéki párt ugyanis törvénytelennek ítéli az eljárást, szerinte az MDF és a kormánypártok között "sajnálatos politikai egyezség" jött létre. A Fidesz előzőleg nem juttatta el a házelnöknek az általa delegált két kurátor nevét, mivel több alkalommal sem tudott megegyezni az MDF-fel a választás menetéről.
Az MDF-et a hétfői szavazás után Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke felkérte, hogy további két jelöltet terjesszen be az Országgyűlésnek az MTV Közalapítványi Kuratórium elnökségébe, hogy a testület kiegyensúlyozottan működhessen. Dávid Ibolya, az MDF elnöke a médiatörvény vonatkozó bekezdésére hivatkozva kedden bejelentette, ha valamelyik képviselőcsoport a jelölésben nem vesz részt, akkor az adott oldal másik, illetve többi képviselőcsoportja tehet jelölést négy személyre, így pártja fog javaslatot tenni a hiányzó két kurátor személyére. "A Fidesz jelölhetett volna három tagot a kuratórium elnökségébe, mert felajánlottuk a tíz fős elnökséget, amelyből a kormánypárti és az ellenzéki oldal is három, illetve két tagot jelölhetett volna" - fogalmazott Dávid Ibolya. Az MDF felajánlotta a kuratóriumi elnökségben az alelnöki posztot is a Fidesznek, azonban ezzel a lehetőséggel sem élt a Fidesz. "A Fidesz csapdát állított magának, mert ha jelölt volna személyeket a kuratóriumi elnökségbe, akkor azt a kormánypártok megválaszthatták volna" - nyilatkozta hétfőn Pető Iván szabad demokrata képviselő.
A Legfőbb Ügyészség (LÜ) a hétfői parlamenti szavazással kapcsolatban egyelőre mérlegeli a rendelkezésére álló lehetőségeket a törvényesség és az eredményesség szempontjai alapján; az LÜ fenntartja korábbi álláspontját, miszerint a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége december 6-án megszűnt. (MTI)
Már most elhalasztották a riói karnevált

Már most elhalasztották a riói karnevált

Kinyílt a madarak szája a karantén alatt

Kinyílt a madarak szája a karantén alatt

Már ötvennél is többen igazoltan fertőzöttek a szegedi börtönben

Már ötvennél is többen igazoltan fertőzöttek a szegedi börtönben