szerző:
hvg.hu

A két éve Rómában élő Osvárt Andrea az elmúlt évben hét filmet forgatott Olaszországban és az Egyesült Államokban, egyikben-másikban a női főszereplőt alakította. Az egykori modellt a hvg.hu arról kérdezte, mit néz, mit olvas és mit hallgat, amikor éppen nem olasz filmes nagyságokkal forgat a Cinecittán.

Sajtó.

Osvárt Andrea: - Amikor éppen Magyarországon tartózkodom, a hetilapok közül a Figyelőt olvasom, ebből is elsősorban a politikai híreket futom át. Szeretem még a Nők Lapját is, más lapokhoz képest főleg az tetszik benne, hogy mindenből tartalmaz egy kicsit, de mégsem bulváros, nem leereszkedően egyszerű, ámbár nem is fellengzősen komoly. A benne szereplő interjúk is érdekes emberekkel készülnek és nem "lufisztárokkal". Néha a Cosmopolitant is átlapozom, s a Kreatív című marketinglapot is, ha időnként a kezembe kerül. 

Rómában a hetilapokat igazán nem olvasom. A folyóiratok közül a Cinemát kedvelem, ebben minden megtalálható, ami a filmmel kapcsolatos: statisztikai adatok, kritikák, interjúk. A napilapok közül a La Repubblicát olvasom, de inkább csak azért választom, mert a párom ezt olvassa. 

Internet.

OA: - A hazai híreket nem külön-külön újságok oldalán nézem, hanem a Hírkeresőn nézek rájuk, de egyébként főleg az Origót és az Indexet olvasom.

© Fotó: Misetics Mátyás
A külföldi szájtok közül elsősorben és mindenekelőtt a szakmámba vágókat nézem rendszeresen. Ilyen például a www.imdb.com, amely a legnagyobb internetes moziadatbázis, vagy a www.actingnews.it címen futó olasz nyelvű oldal, amely közzéteszi a meghirdetett filmeket, és azt is, hogy milyen színészeket keresnek hozzá, s milyen szerepekre van még hely. Hogy nemzetközi szinten hol és mit kezdenek forgatni, azt a www.myentertainmentworld.com címen lévő előfizetéses oldalon ellenőrzöm, ebből azt is megtudhatjuk, hogy nemrég Chevy Chase és Christopher Lambert is hazánkban forgatott, csak senki nem tudott róla. Annyi haszna mindenképpen van, hogy tájékozódhatok a témában, illetve ha éppen Magyarországra érkezik egy produkció, akkor információt kaphatunk a forgatáshoz.

Megnézem általában a Castingnews című, kizárólag Rómára koncentráló szereposztó-oldalt is, bár az ajánlatok rendszerint az ügynökségek útján is megérkeznek. A www.facciamocinema.it címen található kollektív webfelület egy fórumszerű információcserélő, -közreadó szájt; egy olyan közösségé, amely tagjainak megéri 100 eurós regisztrációs díjat fizetni, hogy adataikhoz mások is hozzáférjenek. www.actors-center.com – rómában zajlót workshopk stage-ek, kurzusok, színitanfolyamok. Ki érkezik a városba és miről tart tanfolyamot. A hazai filmes oldalak közül a www.magyar.film.hu -t nézem rendszeresen, illetve a www.szemle.film.hu -t, amikor éppen van aktualitása. 

Irodalom.

OA: -
© Fotó: Angela Lo Priore
Az ELTE olasz szakát már befejeztem, októberben adtam le a szakdolgozatomat „Elsa Morante női alakjai” címmel. Januárban lesz belőle az államvizsgám, így a róla, az olasz nőkről és az olasz női irodalomról közel 4-5 ezer oldalnyi irodalmat és szakirodalmat olvastam el az elmúlt egy év alatt. Bár a magyar fordítás némileg elvesz szépségéből, azért így is jó szívvel ajánlom bárkinek Elsa Morantétól a Hazugság és Varázslatot, a Történelem és az Andalúz kendő című műveket. Elmondhatom azt is, hogy a regényekről kissé átszoktam a tanulmányokra. Kedvenceim Marta Boneschitől az Érzék - Az olaszok szexuális szokásai 1880-tól napjainkig (I costumi sessuali degli italiani dal 1880 a oggi), vagy ugyancsak tőle az Ő kútfőjükből - tíz olasz, aki megcsinálta a huszadik századot (Di testa loro; dieci italiane che hanno fatto il Novecento) címűt. Sajnos azonban magyarul az elmúlt évben szinte semmit nem olvastam. A felsorolásból kényszerűen kihagytam azokat a műveket, amelyeket mostanában leggyakrabban forgatok: a forgatókönyveket.

Televízió.

OA: - Odakint jobbára a "TG"-ket, vagyis telegiornalékat, híradókat nézem meg, a könnyedebb műsorok közül pedig az itthon "Áll az alku" címmel futó vetélkedőt követem, amelyet az egyik közkedvelt olasz műsorvezető, Paolo Bonolis vezet. Amikor itthon vagyok, Fábry Sándor show-ját, Hajós András éppen aktuális műsorát a Heti hetest és A szólás szabadságát igyekszem megnézni.

Rádió.

OA: - Rádiózási szokásaim mindenfajta rendszert nélkülöznek, általában kapcsolgatok a kereskedelmi csatornák között, s ha jó zenét hallok, azt végighallgatom.


Aki többet szeretne tudni Osvárt Andreáról, a www.andreaosvart.com címen további információkat talál. A fiatal színésznőt legközelebb január 16-17-én az olasz állami egyes csatornán (RAIUNO) este főműsoridőben vetített La caccia (A hajsza) című kétrészes játékfilm egyik főszerepében láthatjuk.

hvg.hu Média

Kassai Viktor, FIFA-játékvezető

Kassai Viktor FIFA-játékvezetőt a hvg.hu arról kérdezte, mit néz, mit hallgat, mit olvas, amikor éppen nem Gabriel Batistuta és Marcel Desailly összecsapását dirigálja.

hvg.hu Média

Várkonyi András, színész

A Barátok közt-rajongók Vili bácsiját a hvg.hu arról kérdezte, mit néz, mit hallgat, mit olvas, amikor éppen nem Magdi anyus elől rejtegeti a lovi szelvényeket.

hvg.hu Média

Zságer Balázs, zenész

Az egykori Yonderboi Quintet billentyűseként ismerhette meg az ország, majd Zagar néven saját zenekart alapított, melynek idén ősszel már második albuma jelent meg. A jelenlegi magyar elektronikus zenei élet egyik legtehetségesebb tagját, Zságer Balázst a hvg.hu arról kérdezte, mit néz, mit hallgat, mit olvas, amikor éppen nem a zenével foglalkozik.

Védelem, titkosítás, újrahasznosítás – ezt üzeni most az Apple az iPhone-okról

Védelem, titkosítás, újrahasznosítás – ezt üzeni most az Apple az iPhone-okról

MOM Sport-tragédia: ez már a második tűzeset volt a család életében

MOM Sport-tragédia: ez már a második tűzeset volt a család életében

George Clooney filmet rendez a Netflixnek

George Clooney filmet rendez a Netflixnek

Rengeteg metánt találtak a Mars légkörében, az élet jelenlétére utalhat

Rengeteg metánt találtak a Mars légkörében, az élet jelenlétére utalhat

„Köszönöm” – mondta Farkas Flórián, amikor az OLAF-vizsgálatról kérdezték

„Köszönöm” – mondta Farkas Flórián, amikor az OLAF-vizsgálatról kérdezték

Gulyás a klímavédelemről: Nincs ok a sietségre

Gulyás a klímavédelemről: Nincs ok a sietségre