szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Metro újságot kiadó Metro International igazgatótanácsának egyik tagja és a cég amerikai részlegének vezetője mondott le posztjáról csütörtökön. Mindketten hasonló hibát követtek el: politikailag inkorrekt módon viccelődtek, amivel túl sokat ártottak a cég preszízsének.

Tisztelt Antananarivo Asz-szony!

A német Die Zeit lap legendákkal foglalkozó rovata szerint a Lübke-történet az idők folyamán anekdotává nemesült rossz ízű tréfa csupán. Egyre több német politikatörténész véli úgy, hogy Heinrich Lübke nevezetes libériai beszéde nem úgy, sőt talán sosem hangzott el, bizonyító erejű felvétel legalábbis nincs az incidensről. Igaz – teszik hozzá az egykori német államfő „becsületét” védő tudósok -, Lübkének valahogy isteni tehetsége volt a diplomáciai etikett szerint legkevésbé megfelelő szavak, szófordulatok megtalálására. Emlékezetes például madagasz-kári látogatása, ahol a repülő-téren úgy köszöntötte az elébe siető államelnököt és annak fe-leségét, hogy „Tisztelt Elnök Úr, Tisztelt Antananarivo Asz-szony!” (Antananarivo Mada-gaszkár fővárosa.)

„Hölgyeim, Uraim, Négerek!” – így kezdte beszédét Hans Holger Albrecht egy 2003-ban rendezett ünnepi vacsorán Stockholmban. A német Metro-igazgató a mondatot viccnek szánta: a volt államfő, Heinrich Lübke szavaival, amelyekkel a politikus 1962-ben köszöntötte Libéria népét, azt próbálta érzékeltetni, hogy a németek milyen pocsék szónokok - írja a Menedzser Fórum. A Metro vezérigazgatója, Viggo Carlund elmondta, ő ugyan értette tréfát, de ez nem változtat azon, hogy Albrecht helytelenül viselkedett, amiért végül lemondásra szólították fel.

A másik Metro-vezető, aki egy vicc miatt került bajba, Steve Nylund, a médiavállalat amerikai tevékenységéért felelős igazgatója. Nylundnak mobiltelefonon meséltek viccet, amikor egy üzleti vacsorán vett részt Rómában. A viccet lefordította asztaltársaságának, de közben ő is elsütött egy rasszista kifejezést. Az ügyet akkor kivizsgálta a Metro, és Nylundot szóbeli megrovásban részesítették, most viszont azért mondott le, hogy elejét vegye a botrányt követő további támadásoknak.

Nylund csak posztjáról mond le, és továbbra is a Metrónál dolgozik majd. Hans Hölger Albrecht az igazgatótanácsból vonul vissza, amelynek a fő Metro-részvényes svéd MTG rádió-televíziócsoport vezérigazgatójaként volt tagja.

Sajtó

Távozik a Metro kiadójának vezérigazgatója

Kovalcsik József, az MTG Metro Gratis Kft., a Metro hírújság kiadójának vezérigazgatójának teendőit június 1-jével Izbéki Gábor vette át, aki emellett ellátja a lap főszerkesztői teendőit is.

Média

A Metro a második legolvasottabb napilap

A Szonda Ipsos és a TGI kutatási eredményei szerint is a Blikk mögött következik a Metro az olvasottsági toplistán - tájékoztat a Lapkiadás. Példányszámát tekintve pedig ez a napilap a piacvezető a legfrissebb negyedéves MATESZ adatok szerint.

Rebrovot választották az NB I. legjobb edzőjének

Rebrovot választották az NB I. legjobb edzőjének

Hiba vagy funkció? A frissítés után gyorsabb lett a 2,5 éve kiadott iPhone, mint a legújabb

Hiba vagy funkció? A frissítés után gyorsabb lett a 2,5 éve kiadott iPhone, mint a legújabb

A sajtóból tudta meg az igazgató: az állami rendezvénybe olvasztják a Bartók operafesztivált

A sajtóból tudta meg az igazgató: az állami rendezvénybe olvasztják a Bartók operafesztivált