Az MSZP gazdasági kabinetjének egyik tagja és Puch László pártpénztárnok volt titkárnője lettek a Népszava kiadójának közvetett tulajdonosai. Közös cégük befektetett a Vasárnapi Hírekbe is, s baloldali médiacsoportban gondolkodik.

Egyértelműen MSZP-közelbe került a korábban burkolt pártbefolyás alatt álló Népszava: a napilapot kiadó Editorial Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft. új tulajdonosa a 3 millió forint törzstőkéjű békéscsabai Békés Project Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (BP). Az 1998-ban alakult, 2003-ban mindössze 500 ezer forint árbevételt elért BP-t a békéscsabai Bodor Tibor, a Miniszterelnöki Hivatal jelenlegi főcsoportfőnöke, a felesége révén viharsarki kötődésű Kiss Péter kancelláriaminiszter jó ismerőse, illetve Botos Mihály ügyvéd hozta létre. Botos helyben nagy befolyású irodáját baloldali "vonzalmúnak" mondják a megyei közélet ismerői, a jogász képviselte például a "búzaégetőként" elhíresült Karsai József MSZP-s honatyát az Agrograin Rt. vezetőivel szembeni perben (utóbbiak Karsai némely kijelentését sérelmezték), illetve a szintén MSZP-s Tóth Károly országgyűlési képviselőt, akit Kövér László (Fidesz-MPSZ) perelt be emlékezetes "köteles" szónoklatának interpretálása okán.

A többségi tulajdonos Bodor a jelek szerint a mozgalomban talált vevőt a kft-nek, amelyet tavaly nyáron vásárolt meg az érdi Simon Dénes, illetve - kisebbségi tulajdonosként - a budapesti Bodrogi Margaréta. A 33 éves, jogász végzettségű, az MSZP gazdasági munkacsoportjában tevékenykedő Simon korábban formálisan is a párt parlamenti frakciójánál tanácsadóskodott, a kapcsolat azóta sem szakadt meg. Az állami tulajdonú Antenna Hungária Rt. igazgatóságát, illetve az Elmib Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Rt. felügyelőbizottságát is erősítő, s eközben - pártszakértő kollégájával, Varga Andrással közös - tanácsadócéget működtető Simon "főállásának" a Horizont Rt. vezérigazgatósága tűnik. A korábban Verestóy Attila, a román parlament szenátora résztulajdonában volt (HVG, 2001. január 6.), jelenleg vaduzi offshore érdekeltségű rt egy állami tulajdonú, az MSZP-székház szomszédságában található Köztársaság téri épületben kínál bérbe irodákat a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal kötött megállapodás alapján. A másik BP-tulajdonost, Bodrogit a pártközpont telefonján lehet utolérni, róla azt tudni, több pártvezető, köztük egy időben Puch László pénztárnok mellett dolgozott titkárnőként.

A BP nem sokkal Simonék belépése után, tavaly szeptemberben 25 százalékos tulajdont szerzett a Vasárnapi Híreket megjelentető VH Kiadó Kft.-ben, majd december végén megvásárolta az Editorialt. Utóbbi ügylettel kapcsolatban csak a volt közvetett tulajdonos, Bonyár Miklós (HVG, 2004. május 5.) közleménye ad támpontot, miután az Editorial gazdája a cégnyilvántartás szerint továbbra is a Bonyár előtti két tulajdonos, Börcsök Dezső és felesége. Miközben ugyanis Bonyár december 22-én tudatta az MTI-vel, hogy eladta a kiadót, a cégbíróság öt nappal később érkeztette a kérelmet arról, hogy több mint fél évvel korábban, 2004 tavaszán megvásárolta azt, az eladásról pedig lapzártánkig nem nyújtottak be változásbejegyzést. Egyelőre azt sem tudni, mi lesz Bonyár egyéb médiaérdekeltségeinek - a Képes Újság, Fürge Ujjak, valamint Diéta & Fitnesz magazinoknak - a sorsa, ezekről ugyanis lapzártánkkor még tárgyalások folytak.

HVG: Írott ballaszt, 2. oldal (Oldaltörés)


Bizonyosnak tűnik a Vasárnapi Hírek és a Népszava közös kiadói irányítása, amit a VH Kft.-t vezető, egykor a Magyar Hírlapnál dolgozott Ács György vezényel majd, azzal, hogy - mint a HVG-nek elmondta - "a lehető legszabadabb kezet" biztosítja Németh Péter Népszava-főszerkesztőnek, akiben, úgymond, nagy a bizalma. Pártkörökben - ahol a nevük elhallgatását kérve nyilatkozó, vezető tisztséget viselő MSZP-sek egyike sem cáfolta befolyásukat a napilapra - némiképp árnyalják a képet, amennyiben sokallják a költségeket, illetve a Németh által vezető beosztásba leigazolt újságírók-szerkesztők számát. A BP megfontolásait ismerők szerint a tervek között szerepel egy reklámcég alapítása is, amely a baloldallal lojálisnak remélt sajtótermékek hirdetési ügyeit intézné. A gazdasági ésszerűsítést szintén fontosnak tartó Ács ugyanakkor azt hangsúlyozta, tapasztalata szerint eredményesebb a munka, ha a kiadó saját, elkötelezett hirdetésszervezőket alkalmaz, mint ha külső vállalkozást bíz meg.

A Népszava pártkötődése nem előzmények nélkül való - Bonyár például az MSZP médiapolitikusának, Újhelyi Istvánnak volt ifjúsági mozgalmártársa -, s az efféle helyzet nem is példa nélküli a magyar sajtópiacon. Ellentmondásos módon a 26,4 százalékos kiadótulajdonos, az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány révén a párttal formális kapcsolatban lévő Népszabadság áll a legtávolabb az ilyetén informális befolyástól, igaz, a pártvezetés tagjai között évek óta vita tárgya: érdemes-e fenntartani ezt a kapcsolatot vagy helyesebb volna pénzzé tenni a Népszabadság-részvényeket. A jelenlegi helyzet konzerválása mellett szólók legfőbb érve, hogy gondolni kell az esetleges majdani ellenzéki évekre is, illetve hogy "a jobboldalnak is van sajtója".

Ebben alighanem igazuk van, legalábbis nehéz a Magyar Nemzet-Hír Tv-Mahir kapcsolatrendszert (HVG, 2004. november 6.) másképpen értékelni. Papíron a konzervatív napilapot kiadó Nemzet Kft. fektetett be a párt volt gazdasági mindenesének, Simicska Lajos egykori adóhivatali elnöknek a cégébe, a Mahir-csoport résztulajdonosába, a B-Reklám Kft.-be (HVG, 2004. július 17.). Korábban többen találgatták, hogy Simicska szerepe meghatározó lehet a jobboldali sajtó finanszírozásában és alkalomadtán témaválasztásában is, a feltevést igazolni látszó legárulkodóbb jel éppenséggel a spekulációk egyik cáfolata volt. "Innen üzenem a Népszabadság újságíróinak: gondom lesz rátok!" - ezt Simicska nyilatkozta tavaly november végén a Magyar Nemzet címlapján.

Továbbra is talány, pontosan ki áll az újraindított Magyar Hírlapot kiadó, Csillag István korábbi SZDSZ-es gazdasági miniszter volt kabinetfőnöke, Tóth Kamilla által vezetett és részben tulajdonolt A-Pont-MH Kiadói Kft. hátterében (HVG, 2004. november 27.). Figyelemre méltó jelnek tekintik sokan, hogy a kiadóigazgató ajánlója állítólag Lovász Anita, az SZDSZ-sajtófőnöke - s Szombathy Pál főszerkesztő felesége - volt. A jelenleg ismét 25 ezer példányban eladott Magyar Hírlap előállítását a szakmabeliek "filléres tételnek" mondják, mivel a kiadó és a - mellesleg a Magyar Narancsot és a Magyar Demokratát is előállító - nyomda ugyanabba az érdekeltségbe, a Metro hírújságban is érdekelt Doktor Ferenc Adoc-cégcsoportjába tartozik (a korábbi ígéretek ellenére lapzártánkig az újságírók cége, a Zsurnaliszták Bt. nem jutott tulajdonrészhez a A-Pont-MH-ban). A jelek szerint ugyanakkor a hirdetők egyelőre "szokják" az új formátumot: tavaly december második felében - listaáron számolva - 1 millió forintnál több pénzért csak maga a kiadótulajdonos, a Klubrádió, illetve az állami tulajdonú Magyar Posta Rt. és Szerencsejáték Rt. tett közzé reklámot a befektetőt kereső Magyar Hírlapban.

RÁDI ANTÓNIA

Itthon

Kovács László levélben buzdít Népszava-előfizetésre

A szocialista pártelnök az MSZP-tagoknak kikézbesített levelében a „felvállaltan baloldali olvasótábor felvállaltan baloldali lapjának” megrendelésére hív fel. Németh Péter, a Népszava főszerkesztője tudott az akcióról, de nem lát benne kivetnivalót: "a lap nyíltan vállalja önmagát, vagyis baloldaliságát."

Sarka Kata köti össze Rogánékat a kormány kedvenc biztonsági cégével

Sarka Kata köti össze Rogánékat a kormány kedvenc biztonsági cégével

Tudósok leállítanák az 5G-s mobilhálózatok aktiválását, mert még nem tudhatjuk, milyen hatásuk lesz

Tudósok leállítanák az 5G-s mobilhálózatok aktiválását, mert még nem tudhatjuk, milyen hatásuk lesz

Tizennyolc évig titkolta, hogy beledobta a kútba a feleségét, aztán elszólta magát

Tizennyolc évig titkolta, hogy beledobta a kútba a feleségét, aztán elszólta magát

Tarlós István: Nem szélesítik ki a Lánchidat, leaszfaltozzák a fővárosi földutakat

Tarlós István: Nem szélesítik ki a Lánchidat, leaszfaltozzák a fővárosi földutakat

Nagyobb biztonságot ígért a WhatsApp, de épp az ellenkezője történt

Nagyobb biztonságot ígért a WhatsApp, de épp az ellenkezője történt

Éjfélkor leszáll a száguldó aszteroidára a Hajabusza-2 japán űrszonda

Éjfélkor leszáll a száguldó aszteroidára a Hajabusza-2 japán űrszonda