szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dinamikusan emelkedik az internetfelhasználók száma Magyarországon, ezért az internet használatában rejlő üzleti lehetőségek és a megvalósult sikeres modellek lesznek a fő témái az Internet Hungary 2005 konferenciának - jelentette be a szervező Csermely Ákos. A konferencia eseményeiről egy négy ember által vezetett blog is beszámol.

Csermely Ákos szervező az eseményt megelőző sajtótájékoztatón elmondta: az október 11-12-én Tihanyban megrendezendő Internet Hungary konferenciát az interneten keresztül fórumon és blogon keresztül is végig lehet követni és hozzá lehet szólni. Újdonságnak nevezte, hogy az idén hatodik alkalommal megszervezett szakmai találkozón ezúttal nemcsak a szolgáltatói oldal, az IT szektor képviselői jelennek meg, hanem a fogyasztók is.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által védnökölt konferencián számos cégvezető, magyar és külföldi szakember mellett előadást tart majd Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Kóka János gazdasági miniszter is. Simó György, a rendezvényt támogató T-Online vezérigazgatója hangsúlyozta: ma újra "internet-boom" van, és hozzátette: a világháló mára koncepcióból a politikai, gazdasági és üzleti élet alapjává vált.

Az internetezők tábora a 2003-ban mért 18 százalékról 34 százalékra nőtt 2005 első félévére, 2004-hez képest pedig 7 százalékkal bővült - ismertette cége adatait Klenovszki János, az NRC Piackutató Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a otthoni internetezők tábora 2003 óta 9 százalékkal 16 százalékra emelkedett, a heti rendszerességgel internetezők aránya a 2003-as 10 százalékról tavaly 16 százalékra, az idén 19 százalékra bővült.

Both Vilmos, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének vezetője úgy vélekedett, hogy a növekedés mértéke elmarad a lehetségestől. Rámutatott: a versenyképesség fenntartásához, és az uniós átlag eléréséhez hathatós állami szerepvállalásra, a szektor kormányzati szintre emelésére van szükség. A szakember a legnagyobb hiányosságot az e-közigazgatás területén látja. Rámutatott: a II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében pályázott uniós támogatásból az e-közigazgatás kiépítésével a magyar közigazgatási reform is végrehajtható lehetne.

A blog nem műfaj, hanem eszköz - áll a konferencia interaktív jellegét erősítő blog bemutatkozó szövegében. Az oldal arra tesz kísérletet, hogy tudósítson a sajtótermékek és az elektronikus média korlátos terjedelmű beszámolóival szemben gyakorlatilag a konferencián történtekről tudósítson, az eseményeket foglalja össze, méghozzá vállaltan szubjektív megközelítésben. A konferenciablog nem élő közvetítés lesz - írják a szerzők, akik között megtaláljuk a Golden Blog 2005 tematikus blog-kategóriájának zsüridíjazottját, Pécsi Ferenc/Pollnert is, valamint a Doransky néven blogoló Dobó Mátyást, a Kelt néven író Szedlák Ádámot, és Petényi Márkot.

"Négy ember párhuzamos élménybeszámolójánál persze több kíván lenni ez a blog. Már a visszaszámlálás idején (október 11. előtt) és természetese a konferencia ideje alatt is megpróbálunk másokat is bevonni. Olyan embereket például, akik az elmúlt években az IH résztvevői voltak, vagy idén annak közreműködői lesznek, egyáltalán, olyanokat, akiknek véleményük van." - írják a blog szerzői.

A blog egyik legfontosabb tulajdonsága az interaktivitás. Bejegyzéseinkhez azonnal megjegyzéseket fűzhetnek, azokkal vitatkozhatnak, kérdezhetnek a blog olvasói, de rész vehet a blogolásban az Internet Hungary közönsége is. (A helyszínen plazmatévéken követhetik a blog fejlődését, illetve többek közt a Blogter Kft standján elhelyezett számítógépek segítségével aktívan is bekapcsolódhatnak a konferenciablog írásába.)  - áll az oldalon.

Média

Wikipédia: szerkesztési háborúk az interneten

Lehet-e tárgyszerű és semleges egy olyan lexikon, amelynek szócikkeit bárki bármikor szerkesztheti? A Wikipedia internetes tudástár készítői szigorú normarendszer betartatásával próbálkoznak, mégis napirenden vannak a szerkesztési háborúk, a magyar változat - a Wikipédia - fennállásának legnagyobb válságát éli át.

HVG Háló

Golden Blog 2005

Augusztus elején zárult le az első magyar webnaplóverseny, a hvg.hu által kiírt Golden Blog. Az alábbiakban a díj alapításának, odaítélésének körülményeiről, valamint a nyertesekről olvashatnak.

Média

Véleményformáló internetes média

A világháló új fórumai nemcsak másképp működnek, mint a hagyományos sajtó, hanem mást is akarnak. Sőt immár több társadalmi törvényszerűséget is átírtak. Ezzel a kérdéskörrel foglalkozik a budapesti Közép-európai Egyetemen jövő héten kezdődő nemzetközi konferencia.

hvg.hu Golden Blog

Golden Blog-díjátadó

Csütörtökön hivatalosan is véget ért a Golden Blog 2005 verseny. A Fészek Klubban tartott díjkiosztón két – anonimitását féltő - bloggeren kívül minden díjazott megjelent.

Legalább nyolc hónapig maradnak meg az antitestek a szervezetben egy olasz tanulmány szerint

Legalább nyolc hónapig maradnak meg az antitestek a szervezetben egy olasz tanulmány szerint

Mészáros Lőrinc egri hotele 2,8 milliárdos támogatást kapott

Mészáros Lőrinc egri hotele 2,8 milliárdos támogatást kapott

Szikrázó napsütéssel indul a hét

Szikrázó napsütéssel indul a hét