Tetszett a cikk?

Idén négy magyar alkotót díjaztak a Pictures of the Year International nemzetközi fotópályázaton. Végh László kárpátaljai anyaga az első, Móricz-Sabján Simon a második, Kállai Márton a harmadik helyen végzett; illetve további két fotóriportert - köztük Csudai Sándort - emeltek ki a menekültválságról szóló képekért. Összeállításunkban Móricz-Sabján Simon, a Népszabadság fotóriporterének ''Sárvidék'' című anyagát mutatjuk be.

Magyarország számos megyéjében élnek életvitelszerűen és kényszerűen földutak mellett, melyek száma elképesztően magas. Az ország útjainak mindössze 38 százalékát fedi szilárd útburkolat, ez az arány Nyugat-Európában 96 százalék és a különbség ennél is nagyobb a külterületeken. A Csongrád megyei Csanyteleken például a lakosság harmada él földutak mellett – a Tisza közelében pedig olyan a talaj, hogy esős időben mind járhatatlanná válnak. Itt is, mint sok más hasonló településen, nemhogy a mentő nem ér oda 15 percen belül egy infarktusos beteghez, ennyi idő alatt még egy traktort sem könnyű találni, amely behúzná a beteghez a rohamkocsit.

A tanyavilágok elnéptelenedése, a vidéki elvándorlás és a szegénység terjedése is jellemzi a ''Sárvidéket''. Az Európai Bizottság által kiadott adatok szerint például minden harmadik magyar, azaz 3,3 millió ember él szegénységben, ami egy 9,9 millió lakosú országban elképesztően nagy szám.

A földutak mentén élők szerint minden tönkremegy a sárban. A ház, az autó, a biciklik, de még a lábbelik is.
©
József 45 ezer forintos rokkantnyugdíjból él földút menti házában, Tömörkényben.
©
Özvegy Bende Balázsné és a kislánya, Nórika olyan tanyában él, amelyhez egy agyagból épült gátszakasz mentén lehet eljutni.
©
János és kutyája csanyteleki házuk udvarában.
©
Disznók egy tömörkényi ház óljában.
©
Luca édesanyjával és nagyapjával csanyteleki házukban Csongrád megyében, ahol öt bátyjával és a szülőkkel élnek.
©
Sárba ragadt traktor a volt Lenin-telepen.
©
Pálinkát fogyasztó vendég a Borsos családnál.
©
Kovács Lajos házának előterében válogatja a fémhulladék eladásra szánt matracok fémrugóit Csanyteleken.
©
Bende Balázsné csanyteleki, földutak menti otthonában. Máriának évekkel ezelőtt halt meg a férje. Közösen vették a tanyát, hitelből, a rokkantnyugdíjas asszony azóta egyedül törleszti a részleteket.
©
Belvíz okozta károk egy Nagy-gyepen épült családi háznál. A legtöbb “sárvidéken” élőnek súlyos problémát jelent a lakás vagy a ház fenntartása.
©
Temető Csanyteleken belterületén.
©
Csanyteleki fiú egy elhagyott háznál a Csongrád megyei település határában. A környéken egyre nő az elhagyott épületek száma, melyek egy idő után szinte eggyé válnak a természettel.
©
Az elpusztult bárányokat legtöbbször a pásztorkutyák kapják meg a tömörkényi tanyákon.
©
Mária segít a gyógyszerek összeszedésében édesanyja súlyosan beteg szomszédjának, Endrének. Endre egy év múlva halt meg tüdőrákban.
©
Ilona tömörkényi házuk bejáratánál. Ilona közmunkás, a család másik bevétele a férje rokkantnyugdíja.
©
Az egyik önkormányzat évekkel ezelőtt 2 millió forintot költött 3 földes utca felújításának megpályázására. Nem nyertek, mert nem tudták baleseti statisztikával bizonyítani, hogy a szilárd burkolatra szükség van.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Stiller Ákos Nagyítás

Ellenállhatatlan: alkoholfogyasztás Magyarországon – Nagyítás-fotógaléria

A karácsonyi asztalon lévő tokaji bor, a büszkén kínált házi főzésű pálinka, az újraéledő kézműves sörfőzdék – Magyarországon a kultúra része az alkoholfogyasztás. Amellett, hogy a magyar borokat egyre magasabban jegyzik világszerte, más statisztikákat is vezetünk: az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentése szerint évi 13,3 liter tiszta alkoholt fogyaszt el egy átlagos, 15 évnél idősebb magyar, amivel a világ éllovasai közé tartozunk. Miközben a kormány az otthoni pálinkafőzés jogáért harcol az Európai Unióval, aközben az alkoholizmusból fakadó máj- és rákbetegségek aránya Magyarországon a legmagasabb. Idén fotóriporterünk, Stiller Ákos is részt vehetett a World Press Photo előszobájának is tartott Joop Swart mesterkurzuson, erre az elmúlt 21 évben Gárdi Balázsnak (2002), Fekete Andrásnak (2004) és Dezső Tamásnak (2006) volt lehetősége. A résztvevőknek minden évben egy megadott szóhoz kell képanyagot készíteniük, ami idén az ellenállhatatlanság témája volt. Stiller képriportjával az alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó ambivalenciákra szeretné felhívni a figyelmet. Léphet-e a minőség a mennyiség elé? Kell-e, hogy az alkohol kultúrája mellett az alkoholizmus is a mindennapok része legyen?

Iliás Katalin Nagyítás

Ilyen a Tienanmen tér óta nem volt – Nagyítás-fotógaléria

Demokráciáért tüntetők tízezrei árasztották el Hongkong belvárosának utcáit, megbénítva a város közlekedését. A demonstrálók egy bevásárlónegyedet és egy lakóövezetet is elözönlöttek. Vasárnap véres jelenetekre került sor a hongkongi utcákon, több tucat tüntetőt őrizetbe vettek. A rendőrfőnök szerint a rendőrség a lehető legfinomabban lépett fel az illegális tüntetés ellen. Az elmúlt három napon 41 ember sérült meg, köztük rendőrök is. Az Occupy mozgalom támogatóiból és diákokból álló tömeg ragaszkodik hozzá, hogy a 2017-es kormányzóválasztáson Hongkong önállóan állíthasson jelölteket, Peking viszont fenntartja magának a jelöltállítás jogát. A rohamrendőrök hétfőn visszavonulót fújtak, miután egész éjszaka gumibotokkal és könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget. Negyed évszázada nem volt ilyen méretű megmozdulás Kínában.

hvg.hu Nagyítás

50 éves az Erzsébet híd – Nagyítás-fotógaléria

Ötven éve adták át Budapest egyik legnevezetesebb hídját, melyet a második világháború után újraépítettek, melyen egykor villamos is közlekedett, s amely ma talán a legforgalmasabb fővárosi átkelő. A Sávoly Pál által tervezett, Erzsébet királynéról elnevezett híd ma az első kerületet köti össze ötödikkel, teljes hossza pedig 378,6 méter. Elődje az akkori időkben műszaki csodának számított, 1894-ben tervezték, építési munkálatai 1903 őszén fejeződtek be, tervezésében Czekelius Aurél, Kherndl Antal, Gállik István, Beke József és Nagy Virgil vettek részt. Az első híd a németet csapatok 1945 telén lezajlott visszavonulásának esett áldozatul. Január 18-án a budai oldalon végzett robbantás után a híd összedőlt, a kár nagysága miatt végül lehetetlennek tűnt a helyreállítás, így újjáépítették. A második, kábelhídnak épített átkelő 1961 és 1964 között épült, a forgalomnak november 21-én adták át. Az elmúlt ötven évben része volt taxisblokádban, hat sávja kerékpáros-felvonulások útvonalául szolgált, de volt itt politikai nagygyűlés, tüntetés, 2002-ben pedig még el is foglalták.