szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vártnál nagyobb részletességgel kidolgozott és szélesebb körű támogatottságra is esélyes választásireform-javaslatot terjesztett be a Fidesz a parlament elé – olvasható a Political Capital blogon.

Mivel a párt az elmúlt években következetesen elhárította a kisebb létszámú parlament részleteire vonatkozó kérdéseket, az tűnt valószínűnek, hogy csak a 200 fős keretszámot kívánják most az alkotmányban rögzíteni, a szisztéma átalakításával pedig kivárnak. A beterjesztett törvényjavaslat azonban nemcsak azért meglepő, mert az eddig vártnál több konkrétumot tartalmaz, hanem mert számos vonatkozásában nagyvonalúnak mondható a többi politikai erő irányába. A legfeltűnőbb ezek közül a jelöltállításra vonatkozó paragrafus. Egy egyéni jelölt elindítását továbbra is 750 ajánlószelvényhez kötnék, miközben a választókerületek lélekszáma átlagosan közel a duplájára nőne. Ez jelentős könnyebbség lehet a kisebb politikai erők számára: az eddig "nulladik" választási fordulóként működő jelöltállítási szakaszban bizonyosan több lenne a továbbjutó – írja a bejegyzés szerzője. A teljes elemzésért és részletekért látogasson el a Political Capital blogra, kattintson.
hvg.hu Napi merítés

Political Capital: Lesz-e új választási rendszerünk?

A Fidesz kétharmados többségével elvileg lehetővé vált, hogy megvalósuljon a párt egyik legtöbbször hangoztatott ígérete, a kisebb Országgyűlés. De ennél sokkal fontosabb, lesz-e új választási rendszerünk, és ha lesz, az milyen lesz. A Political Capital blogján e kérdésekre keresik a szakértők a választ.

Megdőlt egy hiedelem: nem környezetkímélők az organikus húsok

Megdőlt egy hiedelem: nem környezetkímélők az organikus húsok

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

EU-csúcs: terítéken az oltási folyamat felgyorsítása

EU-csúcs: terítéken az oltási folyamat felgyorsítása