szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vácon telepedik le az IBM nemrég alakult új egysége, az IBM Data Storage Systems Kft. - erről írt alá pénteken megállapodást Both János polgármester és Norbert Walpert, a kft. igazgatója.

Az IBM eddig is termelt Vácon, az itt működő Zollner Electronic Kft. területén bérelt ehhez üzemcsarnokokat. Az új egység letelepítése nyomán az eddigi 1100 fős létszám további 300 fővel gyarapodik. Egy részük - 120 ember - a megszűnő székesfehérvári IBM gyárból költözik át Vácra, s további szakemberek átcsoportosítása is várható Székesfehérvárról. A kibővített létszámmal a gyár a Shark nevű, főként bankoknál, biztosító társaságoknál használt, nagy kapacitású háttér adattárolók előállítására rendezkedik be. E terméket évi 1 milliárd dollár árbevétellel eddig is Vácon készítették, ám most korszerűsített változatára tértek át, és növelik a termelést.
A megállapodás szerint a városnak fizetett iparűzési adó mértéke eléri az évi 500 millió forintot; ez az összeg Vác költségvetésének öt százalékos gyarapodását jelenti. Ezt a plusz bevételt jövő évben a város egy új iskolaépületre fordítja, a következő években pedig az infrastruktúra fejlesztését szolgálja majd. A városi önkormányzat elő kívánja segíteni a Székesfehérvárról áttelepülő IBM-dolgozók otthonteremtését is.
Október 22-én az IBM Storage Products Kft. bejelentette, hogy bezárja székesfehérvári gyárát, és elbocsátja az ott dolgozó mintegy 3700 alkalmazottat. Mohácsi Péter, az IBM Storage Kft. ügyvezetője a lépést akkor azzal indokolta a HVG-nek, hogy az anyavállalat a jelenlegi és a várható igények alapján csökkenti európai kapacitását, miután az alkatrész-beszállítók és a gyártási tevékenység többsége az ázsiai térségben található.

Növelte befolyását Mészáros Lőrinc a CIG Pannóniánál

Növelte befolyását Mészáros Lőrinc a CIG Pannóniánál

Súlyosbodik a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában

Súlyosbodik a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában

Így játsszuk el, hogy sikeresek vagyunk!

Így játsszuk el, hogy sikeresek vagyunk!