szerző:
hvg.hu

Palesztin kórházi források szerint tíz palesztin vesztette életét péntekre virradóra a Gázai övezetben fekvő Bureidzs menekülttáborban, ahova helikopterek támogatása mellett 25 izraeli harckocsi hatolt be. Ariel Saron izraeli miniszterelnök szerint az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózat megjelent a palesztin önkormányzatú Gázai övezetben és Libanonban is. A palesztinok szerint Izrael csak ürügyet keres Gáza lerohanására.

A Reuters szemtanúkra hivatkozó jelentése szerint a rajtaütés során három embert egy helikopterről kilőtt rakéta ölt meg, hatan az izraeli katonák és palesztin fegyveresek között kibontakozott tűzharcban vesztették életüket. Az áldozatok állítólag valamennyien polgári személyek voltak. Az AFP francia hírügynökség kórházi forrásból húsz palesztin sebesültről tud, közülük három állapota súlyos. A mostani halottakkal 2752-re nőtt az intifáda, a palesztin népfelkelés kezdete, 2000 szeptember vége óta meggyilkoltak száma. Az áldozatok közül 2024 palesztin, 678 izraeli.
Szemtanúk beszámoltak arról is, hogy az izraeli katonák felrobbantották a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalom egyik aktivistájának otthonát és átkutatták az Iszlám Dzsihád radikális mozgalom egyik tagjának házát, amelyet egyes források szerint megrongáltak, mások szerint a levegőbe röpítettek. A katonai akció nyomán tucatnyi lakóépületben keletkeztek károk. Az izraeli katonák péntek reggel kivonultak a menekülttáborból.
A Palesztin Hatóság pénteken élesen elítélte a Bureidzs menekülttáborban elkövetett izraeli akciót. Nabil Abu Rudeina, Jasszer Arafat palesztin elnök tanácsadója "újabb mészárlásról és a fegyvertelen palesztin nép elleni bűncselekményről" beszélt Gázában, "az Izrael által elkövetett bűncselekményeknek és kegyetlenkedések" leállítását követelve a nemzetközi közösségtől.
Ariel Saron izraeli miniszterelnök szerint az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózat megjelent a palesztin önkormányzatú Gázai övezetben és Libanonban is. Saron feltételezéseit mind a palesztinok, mind a libanoniak visszautasították; előbbiek szerint Izrael csak ürügyet keres a Gázai övezet lerohanására, ahova gyakran behatolnak katonai alakulatai a "palesztin függetlenségért harcoló aktivistákra vadászva".
Saron feltételezéseit alátámasztó információkhoz jutott a Washington Post is, mely pénteki számában - egy amerikai megítélés szerint a terrorhálózat nevében szóló honlapra hivatkozva - arról adott hírt, hogy az al-Kaida terrorhálózata öngyilkos merényletekre készül Izrael ellen. Az arab nyelvű internetes oldal az al-Kaida új szárnyának, az állítólag Palesztinában működő Iszlám al-Kaida Szervezet megalakulásáról számol be, amely az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti tárgyalások aláaknázásán fog munkálkodni. (MTI)

Hódmezővásárhelyen extrémsokan szavaztak, Budapest a negyedik legaktívabb nagyváros

Hódmezővásárhelyen extrémsokan szavaztak, Budapest a negyedik legaktívabb nagyváros

Tízmilliárdos adósságban úszik a fideszes médiabirodalom

Tízmilliárdos adósságban úszik a fideszes médiabirodalom

Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Őrizetbe vették Jane Fondát

Őrizetbe vették Jane Fondát

Kerpel-Fronius: Az ellenzék elvégezte a munkáját

Kerpel-Fronius: Az ellenzék elvégezte a munkáját